2 Kinderen onder de 2 jaar

“Jeetje, jij zult het wel druk hebben” is zo’n beetje wat mensen zeiden toen ik nog zwanger was van Tessa en Femke op dat moment nog een baby was.

Druk hebben we het zeker, maar het is ook echt enorm genieten. Femke is in augustus 2 geworden en Tessa in nu ruim 8 maanden. Een hele drukke bedoeling dus, maar oh zo leuk. Voor de snelle rekenaars, ze schelen 17 maanden 😉

Voordat Tessa geboren werd wist ik dat het druk zou worden. Het eerste jaar vind ik sowieso het zwaarst. Je moet je kindje goed leren kennen. Tessa kan nog niet zo aangeven wat ze graag zou willen of wat haar dwars zit. Daarnaast verdient Femke natuurlijk ook aandacht, moet het huishouden gedaan worden, de boodschappen, steek ik veel tijd in mijn blog en vlogs én ik werk nog eens 3 dagen. Niet niets dus.

Valt het mee of tegen?
Ik moet zeggen dat het mij alles meevalt. Tessa is wel een onwijs zoete baby en huilt maar zelden. Ze slaapt goed en naarmate ze groter wordt vindt Femke het ook steeds leuker om lekker met haar zusje te kroelen en samen te spelen. Ik had mezelf tijdens de zwangerschap voor het eerste jaar al een soort van afgeschreven omdat ik gewoon weet dat ik heel weinig tijd voor mezelf zou hebben. Ook dat valt me alles mee, maar dat er weinig tijd overblijft voor mezelf is nou eenmaal een feit. Vanwege de borstvoeding die ik de eerste 6 maanden volledig heb gegeven was ik gewoon ook meer gebonden.

Borstvoeding afbouwen
Toen Tessa 6 maanden was en haar eerste hapjes kreeg had ze snel de smaak van het eten te pakken. Zo kwamen er vanzelf minder momenten waarop ze bij mij aan de borst dronk. Ik merk ook dat mijn borstvoeding/productie minder werd. Begrijp me niet verkeerd, borstvoeding is naast dat het heel mooi en bijzonder is ook best zwaar. Althans, zo ervaar ik het. Femke heeft 9 maanden borstvoeding gekregen en dit hoop ik ook weer te halen met Tessa. Omdat zij de avonden erg onrustig bleef hebben we dit opgelost door ’s avonds een flesje te geven. Zo is ze tevreden en valt ze voldaan in slaap. Er zullen nu tal van moeders denken van, waar doe je moeilijk over, een flesje ‘kunstvoeding’ is ook prima, maar er zullen ook zat moeders zijn die vinden dat ik niet voldoende doorzet. Beide is goed. Ieder mag zijn mening hebben, maar ik doe waar wij ons goed bij voelen.

9 oktober is Tessa 9 maanden. Ze krijgt op dit moment nog steeds borstvoeding, maar meer als “extra”. Ze drinkt ’s avonds laat nog even bij me, ’s nachts en ’s ochtends als ze wakker wordt. Daarnaast krijgt zij nog 2-3 flesjes kunstvoeding en natuurlijk haar boterhammetje of pap, fruithapje en avondeten.

Date Night
Onlangs kwamen mijn ouders een avondje op de meiden passen, zodat Edwin en ik voor het eerste sinds de geboorte van Tessa weer eens samen een avondje weg konden. Ik betrap me er op dat we dit veel te weinig doen, want de keren dat we dat gedaan hebben voordat Tessa geboren werd zijn op 1 hand te tellen.

Juist als ouders is het belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Je bent allebei druk met werk en de ‘normale’ dingen en zodra je thuis komt heb je het vaak druk met de kindjes. Echt tijd voor elkaar is er dan niet. Natuurlijk helemaal niet erg, want we genieten volop van Femke en Tessa, maar het is ook fijn om af en toe weer echt even samen te zijn.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dat doen met oppas. Hebben jullie iemand kunnen vinden die bij jullie thuis komt of schakelen jullie ook de hulp van de opa’s en oma’s in? Misschien gaan jullie alleen nog als gezin weg of hebben jullie hier andere ideeën over, ik lees heel graag jullie reacties en ervaringen.

 

2 Reacties op “2 Kinderen onder de 2 jaar

 1. Leuk om te lezen hoe jij het doet, Anna.
  Wij vinden het lastig om een oppas te vinden. Zeker omdat de meeste oppassers al een aardig bedrag vragen per uur. Als je dan ook een avond uit gaat dan loopt het aardig op.
  Vanaf de geboorte van onze dochter hebben we mijn schoonouders en vrienden die met haar tijd willen doorbrengen.
  Je kunt inderdaad opgeslokt worden door het leven dat je tijd met elkaar vergeet. Wij proberen één keer per 2 maanden iets samen te doen buitenshuis. Als dat niet gaat, dan doen we ook wel een datenight thuis. Dan koken we een keer luxer en maken we de avond vrij voor elkaar. Is ook heel leuk. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Leuk te horen dat het je mee valt! Bij ons zit er 2 jaar tussen, maar is het ook goed te doen.
  Het blijven ‘tropenjaren’, maar over een paar jaar plukken we er de vruchten van. Lief dat de meiden ook zo goed samen gaan.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s