4 op de 10 ouders vervoeren hun kind onveilig

Of je nu een ritje naar de supermarkt maakt of met het gezin op autovakantie gaat, de veiligheid van je kinderen staat natuurlijk voorop. Gek genoeg vervoeren we onze kinderen niet altijd op de veiligste manier. 4 op de 10 ouders vervoeren hun kind onveilig op een zitverhoger of zelfs ‘los’ op de achterbank. Dit heeft Maxi-Cosi onlangs uitgevraagd onder ruim 350 ouders. Schrikbarend, omdat soms de gevolgen niet te overzien zijn.

Je moet er natuurlijk niet aan denken, dat je onderweg bent naar je vakantiebestemming of de kinderen naar school brengt en een aanrijding krijgt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus is het belangrijk om de juiste autostoel te kiezen bij de leeftijd en lengte van je kind. En ja, hierdoor past er soms minder bagage in de auto, maar vraag jezelf eens af of dat nu echt zo belangrijk is.

Is jullie kind tussen 100-135 cm?
Is jullie kind tussen de 100-135 cm lang? Kies dan voor een autostoel met rugleuning en zijbescherming. Hiermee vervoer je je kindje op de veiligste manier. De rugleuning en de zijberscherming helpen het hoofd en de nek van je kind te beschermen bij een aanrijding.

ISOFIX helpt!
Ik weet als moeder dat het soms niet eenvoudig is om een autostoeltje juist te bevestigen. Daarom hebben wij ISOFIX voor alle autostoelen, zodat Femke en Tessa altijd veilig vervoerd worden. Met ISOFIX  worden autostoelen aan de carrosserie van de auto bevestigd. Dit kliksysteem is zo eenvoudig, dat onjuist bevestigen bijna onmogelijk is. Sinds 2006 hebben veel auto’s ISOFIX en sinds 2014 hebben alle nieuwe auto’s de bevestigingsankers. Heb je een oudere auto of auto zonder ISOFIX, dan is het des te belangrijker om te kiezen voor een autostoel met rugleuning in plaats van een zitverhoger. Je kindje zit een stuk stabieler in de auto doordat de rugleuning zorgt voor een betere aansluiting van de veiligheidsgordels.

Onze keus
Als vervolg stoel voor Femke kiezen wij voor de RodiFix AirProtect. Ondanks dat Femke nu nog goed in het 2Way Pearl past vinden wij het fijn haar volgende stoel alvast te hebben. Kinderen groeien zo snel, dat het fijn is dat wanneer het moment daar is ze over kan naar de juiste stoel. De RodiFix AirProtect vinden wij vooral geschikt vanwege het open design, de autogordelgeleiders én ook dit keer weer de ISOFIX bevestiging. Zo zijn we er zeker van dat we Femke altijd op de veiligste manier vervoeren. Naast dat de RodiFix AirProtect met zijn rugleuning en hoofdsteun ook zitcomfort biedt, geeft dit bij een ongeval ook meer bescherming dan een zitverhoger zonder rugleuning en hoofdsteun, welke door Maxi-Cosi dan ook afgeraden worden. De RodiFix is daarnaast ook nog in hoogte verstelbaar, zodat je er extra lang plezier van zult hebben.


Hoe kies jij?
Nu kan ik me voorstellen dat je het lastig vindt om de juiste keus te maken. Via de website van Maxi-Cosi kun je doormiddel van de keuzewijzer bepalen welke autostoel het beste bij jouw kind past.

Hoe groot is je kind

Wat zegt de regelgeving?
Misschien denk je, leuk wat Anna nu schrijft, maar wat zegt de regelgeving hierover? In Europa is het verplicht (yes, verplicht!) om kinderen tot 135 cm te vervoeren in een autostoel. Sommige landen hebben de grens zelfs op 150 cm liggen.

Er bestaan op dit moment twee Europese regelgevingen voor autostoelen naast elkaar. Namelijk;

Het is bij de aanschaf goed om te weten dat de i-Size regelgeving uiteindelijk de E44 vervangen.

          R44-04
Dit is de eerste en oudste veiligheidsstandaard in Europa en werd geïmplementeerd in 1982. Deze internationale veiligheidsstandaard staat ook bekend als R44 en geldt in meer dan 100 landen ter wereld.

Autostoeltjes met dit label voldoen aan de basiseisen op het gebied van veiligheid in de auto.

          i-Size (R129)
Deze nieuwe en verbeterde Europese veiligheidsrichtlijn rond autostoeltjes voor kinderen geldt sinds juli 2013. Autostoeltjes die een i-Size label hebben voldoen aan nieuwere en strengere veiligheidsstandaarden. i-Size focust zich voornamelijk op langer achterwaarts vervoer en het gebruik van ISOFIX om verkeerde installatie in de auto te voorkomen. Een ander belangrijk verschil met R44 is de categorisering van autostoelen; die is veranderd van stoelgroepen op basis van kilo’s, naar lengte van het kind.

Wil je hier meer over weten, kijk dan op de site van Maxi-Cosi, zodat je zeker weet dat ook jij aan de regelgeving voldoet.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Maxi-Cosi. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s