Opgroeien zonder tv en andere media

De reden waarom wij ons kind niet blootstellen aan media – Geschreven door Milou.

Als kind uit de jaren 90 ben ik net als vele van jullie opgegroeid zonder social media. Wel ben ik opgegroeid met televisie.

Mijn ouders lieten mij gerust al op jonge leeftijd een tekenfilm of kinderprogramma kijken.Later mocht ik eigenlijk zelf beslissen waar ik naar keek. Wij hadden hier thuis niet echt afspraken over.Mijn partner is hierin anders opgevoed. Bij hem thuis was er geen televisie. Er waren hier regels over.

Later als ik zelf kinderen heb…
Gedurende mijn jeugd heb ik nooit nagedacht over hoe ik dit later als ik zelf kinderen had, zou willen. Dit trok pas mijn aandacht toen ik mijn partner leerde kennen. Naast dat wij veel overeenkomsten hebben, merkte ik ook verschil. Niet een verschil die de relatie moeilijk maakt, maar juist een verschil waardoor ik tegen hem opkeek. Zijn manier van denken, leren, omgang met andere en nog veel meer, waren zo anders dan ik gewend was. Anders dan mijn familie, vrienden of klasgenoten.

Niet dat hij onder een steen had geleefd, maar hij had een open geest. Het voelde alsof hij niet verpest was. Ik kan nog steeds niet duidelijk omschrijven wat er anders is, maar dat er iets anders is dat wel. En dat dit komt door een bepaalde opvoeding, weet ik zeker.

Toen ik zwanger was hebben we veel gepraat over de opvoeding. Gelukkig kunnen we hier samen heel vrij en open over praten en zitten we op een lijn.

Waarom? Omdat wij willen dat zij net zo’n open geest zal krijgen als haar vader. Dat ze leert zichzelf te vermaken

Geen televisie of andere vorm van media
Al gauw kwam de wereld van de media en apparaten ter spraken. Al snel was duidelijk dat mijn partner ons dochtertje zonder televisie of andere vorm van media wilt opvoeden. We hebben samen alle punten besproken en hierna sloot ik mij voor de 100% bij hem aan.

Waarom? Omdat wij willen dat zij net zo’n open geest zal krijgen als haar vader. Dat ze leert zichzelf te vermaken. Dat ze eigen ideeën en meningen creëert, zodat ze het niet van een wildvreemde op televisie overneemt. Wij vinden een televisie voor haar in haar jeugd overbodig.

Denk maar aan digitaal pesten, dit soort pesten stopt tegenwoordig namelijk niet bij thuiskomst

Digitaal pesten
Daarnaast vind ik dat social media onze eigen opvoeding remt, een kind anders laat denken en kan beschadigen. Denk maar aan digitaal pesten, dit soort pesten stopt tegenwoordig namelijk niet bij thuiskomst. Ook laat de media beelden zien die niet reëel zijn. Ik wil proberen mijn kind met open blik op te voeden.

1 op de 10 kinderen heeft te maken met digitaal pesten. Bron, cbs.

Vanaf welke leeftijd een mobiel?
Over andere media hebben wij ook ideeën. Een mobieltje mag ze pas vanaf haar 18e en alleen als ze hem zelf koopt en betalen kan. Een computer word alleen gebruikt voor school gerelateerde dingen.

Kunnen we dat helemaal tegenhouden? Nee! Als kinderen strenge regels moeten opvolgen, zullen ze echt wel een paar kiezen om te verbreken. Daarom zullen wij het haar ook niet verbieden, wij bieden het alleen niet aan. Wij zullen haar uitleggen waarom wij deze keuze maken. Meer kunnen wij niet doen.

3 Reacties op “Opgroeien zonder tv en andere media

 1. Wij beperken media en ben zeker geen mama die kinderen voor de tv plant, integendeel. Wat jij nu zegt is echter wel heel extreem en ik geloof niet dat extremen ooit goed zijn, vandaar dat ik het niet kon laten te reageren. Haalbaar lijkt me dit idee anno 2017 sowieso al niet: als iedereen in de klas ’s avonds op de tablet aan het whatsappen is en je kind kan/mag niet mee doen? Dan pas wordt het uitgesloten en gepest. Voordeel is natuurlijk dat het “maar” 8 uur per dag is… 😦 Geven jullie dan ook het goede voorbeeld en leven jullie ook zonder gsm…?
  Hopelijk brengt tijd raad en verandert jullie extreme mening enigszins.

  Like

 2. Ik ben ook opgevoed zonder televisie en Social Media(was er nog niet).
  Daardoor was ik een creatief kind met veel fantasie.
  Maakte van de simpelste dingen , leuke dingen en kon verhaaltjes schrijven en heel mooi tekenen. Wij speelden altijd buiten en waren daarin ook heel erg creatief.
  Ik zie bij mijn kleinkinderen, dat ze voortdurend voor de tv zitten en de tablet en de laptop worden veel gebruikt.
  Mijn kinderen keken soms wel tv en de computer was in opkomst en bij hen zag ik ook al dat ze daardoor niet zo creatief meer waren.
  Mijn kleinkinderen zitten veel binnen en dat is ook niet goed. Maar tegenwoordig kun je de tablet/computer/tv/social media niet meer buiten sluiten. Doe je dat wel, dan kunnen de kinderen buitengesloten worden bij de vrienden en vriendinnen en dat moet natuurlijk ook niet. Je moet een middenweg zoeken.

  Liked by 1 persoon

  • Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik geloof dat het bannen van social media de creativiteit steunt, maar in onze maatschappij kan je je kinderen dat gewoon niet meer verbieden… Ik herinner me mijn lagere schooltijd (jaren ’90) waar een jongen in onze klas altijd werd gepest omdat zijn ouders van het principe waren dat tv de creativiteit afremde. Vreselijk vond ik dat..

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s