KDV of gastouder?

Toen wij in verwachting waren van Femke zijn wij opzoek gegaan naar een vorm van opvang. In ons geval hebben wij de afweging gemaakt tussen het kinderdagverblijf en een gastouder. Mocht je 3 kindjes hebben, dan kan het ook lonen om de optie van een nanny te bekijken.

Zelf werk ik drie dagen per week. Eén dag per week zijn de kinderen bij mijn moeder en de andere twee dagen gaan zij naar het kinderdagverblijf.

Kleine groepjes
Voordat ik begin met het opsommen van alle voor- en nadelen, wil ik eerst kwijt dat het kdv waar Femke en Tessa naar toe gaan onwijs goed is, we hebben er vanaf het begin af aan een heel goed gevoel bij. De groepjes zijn klein, er zijn maximaal 8 kindjes vast op de groep en er zijn 2 reserve plekjes voor het geval en een kindje extra komt die dag. Hieronder nog een aantal voordelen die wij mee hebben genomen in onze overweging om voor het kinderdagverblijf te kiezen.

Groepen Wettelijke aantallen Aantallen van ons KDV
0-4 jaar 16 kinderen/ 3 pmw of 12 kinderen / 2pmw 8 kinderen (+2 flex) / 2 pmw
0-2 jaar 9 kinderen / 2 pmw nvt
2-4 jaar 16 kinderen / 2 pmw nvt
3-4 jaar 10 kinderen (+2 flex) / 2 pmw

pmw – pedagogisch medewerker

Eten op het KDV
Wanneer je de kindjes voor 07.45 uur brengt kunnen ze mee ontbijten. Ontbijten ze thuis, dan kunnen ze tot 08.15 uur spelen in het klasje er naast. Om 09.00 uur hebben ze een fruit momentje. Tussen de middag eten ze lekker warm. Alles wordt vers gemaakt in eigen keuken en ze houden rekening met alle mogelijke allergieën. Super fijn, want zo kan Femke ondanks haar koemelk, ei en soya allergie toch gewoon lekker mee doen. Aan het eind van de middag, rond 16.30 uur eten ze nog een boterham. Heel fijn, want ze gaan dus altijd met een gevuld buikje mee naar huis. Mochten we onverhoopt in de file komen te staan hoeven we ons dus nooit druk te maken over het eten.

Ongelukjes
Natuurlijk kan het gebeuren dat de kindjes een ongelukje hebben waardoor ze schone kleertjes aan moeten. De vieze kleertjes gaan dan op de opvang in de was en krijgen we uiteindelijk weer schoon mee naar huis. Wel zo fijn, want wanneer je vieze kleertjes een dag lang in een zakje zou bewaren krijg je het ook niet meer schoon.

Ruime openingstijden
Het kinderdagverblijf waar Femke en Tessa naar toe gaan heeft onwijs ruime openingstijden. Zo mag je ze vanaf 06.00 uur al brengen en kun je ze tot 19.00 uur ophalen. Voor ons is het vroege wegbrengen niet aan de orde, maar voor mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken en vroeg moeten beginnen is dit natuurlijk ideaal. Wij halen de kindjes meestal weer rond 17.30 uur op, maar mochten we in de file staan is het dus ook geen probleem dat we later zijn.

Oké, genoeg over de opvang van de meisjes. Jullie snappen nu vast waarom wij zo blij ben met deze opvang.

Voordelen kinderdagverblijf

 • Maandag-vrijdag geopend, ongeacht vakanties
 • Altijd een extra paar ogen (je moet niet denken aan die nare verhalen!)
 • voorbereiding op school
 • Grote variatie in het aanbod van activiteiten
 • All in prijs, luiers, voeding etc zijn bij de prijs inbegrepen. Bij een gastouder dien je dit vaak zelf mer te geven.
 • Broertjes en zusjes niet op dezelfde groep waardoor ze leren juist met andere kindjes te spelen (vinden wij een pluspunt)
 • Wordt vaak als professioneler gezien vanwege alle middelen die er zijn. Denk aan kindertoilet, kinder wasbak, geen tv, vast ritme, ruime omgeving dus ook veel speelruimte.
 • Meerdere leidsters

Nadelen kinderdagverblijf

 • Grote groepjes, dus minder persoonlijke aandacht (bij ons niet aan de orde)
 • In de meeste gevallen duurder dan een gastouder
 • Je betaald per dagdeel, dus vaak ook voor uren die je niet afneemt

Voordelen gastouder

 • Veel persoonlijke aandacht omdat het een klein groepje is (maximaal 5)
 • In de meeste gevallen goedkoper dan een kinderdagverblijf
 • Je betaald meestal alleen de uren die je afneem

Nadelen gastouder

 • Bij ziekte op vakantie dien je zelf een oplossing te zoeken (eventueel via een bureau)
 • Geen sociale controle van andere leidsters zoals op een kinderdagverblijf
 • Er mogen 6 kinderen waar van 5 onder de 4 jaar terecht bij een gastouder. Broertjes en zusjes zitten dus altijd bij elkaar omdat er maar 1 groepje is.  Wanneer je eerste kindje al bij de gastouder is kan het zijn dat er geen plek is wanneer jullie een tweede kindje krijgen.
 • Wanneer er kindjes slapen of een ander ritme hebben belemmerd dit in activiteiten omdat er vaak maar 1 persoon aanwezig is. Dit geldt niet wanneer de activiteiten thuis of in de tuin zijn.

Ik ben heel benieuwd welke vorm van opvang jullie hebben gekozen. Misschien ben je wel gestopt met werken omdat je liever volledig zelf voor je kindje(s) wilt zorgen.

Zijn er nog voor – en of nadelen die ik vergeten ben te noemen, laat het dan ook zeker weten.


 

8 Reacties op “KDV of gastouder?

 1. Wij hebben 2 kindjes en hebben eventjes met een nanny gewerkt, we hadden ook al een kinderdagverblijf en zijn nu geëindigd bij een gastouder. Ik kan dus de drie vergelijken en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar het allerbelangrijkste is wel dat de persoon jullie goed ligt.
  * In het kdv hadden wij veel problemen met flexibiliteit of liever het ontbreken eraan.
  * Bij een nanny is het nadeel dat die echt in je huis zit en daardoor echt je structuur overhoop haalt. Bovendien kwam ik soms om 19u thuis en zei ze: “het was superleuk, we hebben veel gespeeld en cake gebakken, maar heb geen tijd meer gehad om op te ruimen. Tot morgen!”. Dan kwam ik thuis in rommelig huis, een keuken waar ik een uur opkuiswerk aan had en dan voelde ik me kwaad omdat zij met mijn kinderen kon spelen en ik het vuile werk moest doen. Als ik haar dan vroeg om zelf op te ruimen, vond ze dat onredelijk van mij omdat zij niet poetsvrouw maar nanny was.
  * Nu gaan we bij een gastouder en daar zijn we super-super tevreden.
  => LINK: https://kool-family.com/2017/01/16/1912-bibi/
  Omdat het een lieve dame is, omdat ze bezig is met de kinderen en omdat de kinderen vrolijk thuis komen. Dus ja, omdat ze ons goed ligt.

  Liked by 1 persoon

 2. Onze kinderen gaan 2 dagen in de week naar de gastouder, waar de oudste al 5 jaar naar toe gaat (de jongste vanaf dat ik weer ging werken..). Wij hebben gekozen voor een gastouder omdat ze heel flexibel is, ik werk in de zorg dus dan is een kdv bijna niet te combineren.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik ben zelf Gastouder, dus geen opvang nodig voor onze dochter.
  Vind het grootste voordelen van een Gastouder de kleine groep, de opvang in huis met dagelijkse routine, 1 gezicht ipv vele (althans dat is op de kdv hier wel, veel verschillende gezichten) en het betalen per kwartier dat je afneemt ipv dagdelen.
  Grootste nadeel is zeker het vakantie en ziekte stuk. Vakantie geef ik ver van te voren al door, dus dit regelen ouders op hun gemak. Maar ben nu 2x geopereerd in 8 weken tijd voor een bbz, dat kwam plots natuurlijk en dat is wel enorm vervelend. Voel me enorm schuldig tegenover ouders dat ik ze dan laat zitten, maja kan er helaas ook niks aan veranderen. Gelukkig hebben ouders een goede achterban en ons Gastouderbureau helpt waar ze kunnen met vervanging.

  Als je geen uitwijk mogelijkheid hebt zoals familie of vrienden, is een Gastouder denk ik best lastig. Maar heb je ergens een klein beetje flexibiliteit, is t zeker t wel waard denk ik. Al zullen er ook zeker goede kdv’s zijn!

  Like

 4. Wij hebben 3 kindjes waarvan de oudste op school zit. Ik werk nu 3 dagen waarvan beide oma’s één dag oppassen. De derde dag gaan de jongste twee naar de opvang. De oudste naar de bso voor schooltijd en na school naar oma.
  Hier ook een top ervaring wat de opvang betreft. Toevallig dezelfde opvang als waar jouw kindjes heen gaan! Wij maken nu al ruim 6 jaar gebruik van de opvang. Met pijn in ons hart zetten we de opvang vanaf de zomervakantie (tijdelijk) stop omdat ik mijn ouderschapsverlof opneem. Maar daarna gaat de jongste zeker nog een jaartje terug naar de peutergroep!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s