Slim opgroeien met schermen

Slim omgaan met schermen
We kennen het als ouders allemaal, de aantrekkingskracht van schermen bij kinderen. Televisie, tablets en telefoons werken als een magneet op kinderen, dit zien wij ook bij Femke. Ik kan me voorstellen dat jij je net als ik afvraagt hoe je daar nu het best mee om kunt gaan.

44% van de ouders maakt zich zorgen over mediagebruik van hun kind.

Media Ukkie Dagen
Van 31 maart tot en met 7 april zijn de Media Ukkie Dagen. Dit jaar staat het thema “Slim omgaan met schermen” centraal. Hier zal het opvoedmodel, de MediaDiamant, worden gelanceerd dat ouders handvatten geeft om slim met schermen om te gaan. De MediaDiamant, ontwikkeld door Nederlandse experts in mediaopvoeding, is een handige wegwijzer die ouders helpt met concrete tips om zo hun kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

MediaDiamant

MediaDiamant

Denk aan, welke apps zijn het meest geschikt voor mijn kinderen en hoe zorg ik ervoor dat ze verstandig met internet omgaan, hoe vinden we balans? Wat zijn leuke, maar ook educatieve apps en welke computerspellen, boeken en televisieprogramma’s zijn pedagogisch verantwoord? Het antwoord op deze vragen kun je terug vinden op https://www.mediaukkies.nl/tips/

MediaUkkieDagenDe MediaDiamant
De nieuwe MediaDiamant van Mediawijzer.net helpt ouders bij mediaopvoeding. Voor zo’n 92% van de ouders is verstandig omgaan met media een standaard onderdeel van de opvoeding. Mediagebruik speelt vandaag de dag net zo’n grote rol als gezond eten en voldoende beweging. Aan mediagebruik zitten ook risico’s, denk aan de tijd die kinderen besteden achter de televisie of tablet of aan de content die zij kunnen zien.

Uit dit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 ouders hulp kan gebruiken bij de mediaopvoeding.

In opdracht van Mediawijzer.net deed PanelWizard onderzoek onder ouders om te zien hoe zij tegenover media gebruik staan. Dit onderzoek wijst uit dat 4 op de 10 ouders hulp kan gebruiken bij de mediaopvoeding. Online onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder 1.060 Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 1 tot 18 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd in februari 2017.

43% van de ouders is bang dat hun kind in contact kan komen met mensen die kwaad in de zin hebben.

De vijf kanten van de MediaDiamant
De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen.MediaDiamantPlezier: aan media beleven kinderen op verschillende manieren plezier, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame content of door creatief bezig te zijn met media.MediaDiamantInhoud: media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, kennis en het ontwikkelniveau van kinderen, er aantrekkelijk uitzien en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.MediaDiamantVeiligheid: via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn of tot risico’s leiden. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je kind media veilig kan gebruiken.MediaDiamantSamen: samen bezig zijn met media zorgt voor plezier en veiligheid. Als ouder houd je zicht op wat je kind te zien krijgt en worden de media-ervaringen iets om samen te delen.MediaDiamantBalans: veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden, maar ook waar de grens ligt. Hier zijn geen officiële richtlijnen voor. Het is vooral belangrijk dat media één van de, dus niet de enige, activiteiten is waar je kind dagelijks mee bezig is.

Om per onderdeel meer tips te krijgen kun je kijken op MediaWijsheid 

Als moeder van 2 kinderen ben ik heel blij met de MediaDiamant. Ondanks dat Femke pas 1,5 jaar is geeft ons dit handvatten voor haar mediagebruik. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier mee omgaan. Lopen jullie ook tegen dingen aan waarbij de MediaDiamant jullie kan helpen?

2 Reacties op “Slim opgroeien met schermen

  1. Pingback: Bloggers voor de Media Ukkie Dagen - Media Ukkie Dagen·

  2. Pingback: Dit waren de hoogtepunten van de Media Ukkie Dagen 2017·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s