Goede voornemens, kijk eens vaker naar de kinderen

Oud & Nieuw
Kerstmis ligt inmiddels achter ons en oud en nieuw komt er aan. De tijd om het afgelopen jaar te overdenken…

Dankbaar
Er is veel om dankbaar voor te zijn. Dat besef ik me gelukkig meerdere keren per jaar en niet alleen met oud en nieuw. 2 mooie kindjes, een lieve man, lieve familie en vrienden, een mooi en fijn huis, leuk werk… Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Trots
Terugkijkend op 2016 ben ik ook trots. Trots op mijn dochtertje Julie die eindelijk los leerde lopen. Trots op allebei mijn kindjes die voor het eerst naar de basisschool gingen en het daar super naar hun zin hebben. Trots op mijn zusje en zwager die mama en papa mochten worden. Trots op mijn andere zusje die samen met haar vriend een mooi huis mocht kopen. Trots op mijn ouders, gewoon omdat ik dat altijd op ze ben.

Maar ook trots op de groep vluchtelingen waarbij ik vrijwilliger mocht zijn. Om te zien en horen dat ze bijna allemaal hun plekje gevonden hebben. Trots en vooral ook dankbaar voor een veilig Nederland. Ik weet, de meningen hierover zijn verdeeld, maar ik ben nog altijd dankbaar dat mijn kinderen hier mogen opgroeien en niet in een verscheurd land als Syrië.

Er is nog veel meer om trots en dankbaar voor te zijn maar daar tegenover staan ook de minder mooie kanten van 2016…

joyce-goede-voornemens

Ongeduld, hardheid en onbegrip
Wat mij vooral is opgevallen het afgelopen jaar, is dat ik me regelmatig plaatsvervangend schaam voor mensen om mij heen. Het onbegrip, de ongeduldigheid, de hardheid van mensen lijkt op een hoogtepunt. Je ziet het in de wereld gebeuren, maar ook dichterbij. Julie, onze dochter, is lichamelijk beperkt. Ze kan lopen maar heeft moeite met haar evenwicht en loopt op haar tenen. Wat mij echt opvalt is dat mensen dit steeds minder accepteren in een wereld waarin iedereen superieur moet zijn. We doen misschien alsof er veel tolerantie is maar ik zie vooral gehaastheid, egoïsme en irritatie wanneer ze een keertje voor iemands voeten loopt en het gaat even niet snel genoeg…

‘’Je mag niet bij mij spelen want mijn oma is er en die vind het zo raar dat jij op je teentjes loopt’’

Of het moment waarop een klasgenootje tegen Julie op het schoolplein zegt; ‘’Je mag niet bij mij spelen want mijn oma is er en die vind het zo raar dat jij op je teentjes loopt’’. Het vragende gezichtje dat mij vervolgens aankijkt vol onbegrip en haar stemmetje wat onvast zegt ‘’Mama ik kan daar niet spelen want ik kan niet zo goed lopen…’’ Nou vraag ik je… Wie zegt zulke dingen tegen een kind van 4?!

Afgelopen dagen hebben we mogen zien hoe een klein mannetje van 6 jaar oud, Tijn is zijn naam, maar liefste 2,5 miljoen euro heeft mogen ophalen voor Serious Request. Zelf heeft hij niet lang meer te leven, beter worden zal hij niet meer. Maar met zijn ‘lak-aan’ actie heeft hij wel gezorgd dat heel veel andere kindjes wel een kans krijgen op het leven.

Zij zijn de toekomst!
Laten we in het nieuwe jaar eens wat vaker naar de kinderen kijken. Laten we wat vaker aan ze denken. Zij zijn de toekomst. Alles wat wij ze meegeven zullen ze meenemen de rest van hun leven. Willen wij angstige, boze, harde mensen kweken of willen we toch vooral kinderlijke onschuld blijven zien. Ik wil het in ieder geval gaan proberen in het nieuwe jaar (proberen ja, want ook ik ben wel eens ongeduldig of boos) Ik wil dat mijn kinderen zo lang mogelijk kind kunnen zijn in een, voor hun, nu nog zo veilige wereld. Een beter wereld begint echt bij jezelf. Ik geloof er in en ik hoop jullie ook. De wereld is van ons allemaal. Wij hebben ons plekje hier niet verdiend maar gekregen.

Ik wens jullie een heel mooi, gezond en gelukkig 2017!

Liefs,
Joyce

Een Reactie op “Goede voornemens, kijk eens vaker naar de kinderen

  1. Lieve Joyce, jullie mogen heel trots zijn op jezelf maar ook op Julie wat goed van haar dat ze loopt geweldig!!! Maar hoe ontzettend dom kunnen mensen zijn die zulke uitspraken doen vreselijk en nog wel een oma die zoiets zegt. iemand waarvan je verwacht dat ze levenservaring heeft. Geweldig Joyce dat je vluchtelingen helpt ga daar mee door veel meer mensen zouden dat moeten daar waaronder ikzelf. Ik wens jullie een prachtig en gezond 2017 toe, liefs Sandra

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s