iPad verslaving bij kinderen 

De iPad of tablet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Even snel je social media checken, iets opzoeken op internet, het laatste nieuws bekijken, een spelletje doen of filmpjes kijken op YouTube. Ik denk dat de meeste van ons hier zich wel in zullen herkennen. Ik in ieder geval wel.

Femke en de iPad
Toen ik Femke de eerste keer een filmpje van nijntje liet zien op de iPad was ze erg onder de indruk. Ik merkte dat ze het leuk vond en liet haar nog een aantal kinderfilmpjes zien. Daarna volgde er liedjes waarop ze vrolijk mee kon dansen.Ze vond het geweldig! Ik dacht er verder niet over na en zag er geen kwaad in.


Was ik er maar nooit aan begonnen! 
Had ik het maar nooit gedaan, want al snel wist Fem zelf de iPad te vinden en ons duidelijk te maken dat ze graag iets wilde kijken. Ik moet toegeven, soms was het best makkelijk om haar een filmpje te laten zien zodat ik zelf even snel het eten kon maken of de strijk kon doen.

Totdat we merkte dat Femke steeds vaker op de iPad wilde. Eigenlijk keek ze alleen naar YouTube en ging van het ene filmpje naar het andere filmpje. Reclame duurt natuurlijk voor ieder kind te lang, dus tikte ze er flink op los op het scherm.

Vermaak voor korte duur
Na 10 minuutjes  of een kwartiertje had Fem het wel gehad en werd ze ongezellig. Geen van de filmpjes was nog goed, maar de iPad wegleggen hooo maar! Bij ons lagen de iPads altijd achter de kussen op de bank, maar sinds Fem die wist te vinden hebben we ze op een andere plek gelegd.

Afkicken
Bijna twee weken lang keek ze meerdere keren per dag achter de kussens, maar daar lag geen iPad. Ze was duidelijk teleurgesteld en probeerde haar zin te krijgen. Jeetje, wat moet je dan sterk in je schoenen staan. Zeker wanneer je zelf moe bent, een lange dag hebt gehad of echt even aan het eten wilt beginnen. Femke kreeg de iPad helemaal niet meer en na twee weken was het zoeken naar de iPad over.

Spelen met echt speelgoed
Omdat er geen iPad was stimuleerde we Femke om met haar speelgoed te spelen. Ze heeft een kast vol leuke dingen, dus kom maar op met de dozen duplo, kinderserviesjes, poppen en laten we vooral de boekjes niet vergeten. Ze werd er niet alleen gezelliger door, we merkte ook dat ze zich sneller en beter ontwikkelde.


Doorzetten
Natuurlijk was het voor ons ook een omschakeling, want je pakt de iPad zo makkelijk om snel nog even iets op te zoeken. In het bijzijn van Femke gebruiken wij nu geen iPad meer, want zodra ze hem ziet roept ze hard “Die! Die!” De aantrekkingskracht is dus enorm, maar we zetten door. Zeker omdat we gemerkt hebben dat ze zich veel beter ontwikkeld door met speelgoed te spelen. Lekker bouwen met de duplo daagt haar natuurlijk veel meer uit dan simpel naar een scherm te staren.

Internetverslaving bij kinderen een groot probleem
Iedere ouder moet natuurlijk zelf bepalen of hij zijn kind op de tablet wil laten, maar wij hebben hier erg van geleerd en waren er gelukkig vroeg bij. In Engeland is er een 4 jarig meisje geweest dat zelfs behandeld moest worden voor haar internetverslaving, ze was ontroostbaar en overstuur wanneer ze niet op internet mocht. Ik weet zeker dat er in Nederland ook genoeg kinderen zijn bij wie dit het geval is.

Ik hoop met mijn bericht ouders wakker te schudden. Als ik dit eerder geweten had, had ik de iPad niet geïntroduceerd bij Fem. Op welke leeftijd ze hem wel mag weet ik nog niet, maar voorlopig is het tijd om te spelen met speelgoed waarmee ze uitgedaagd wordt.

Wat vinden jullie?
Ik ben heel benieuwd of jullie dit zelf ook meemaken en zo ervaren met jullie kinderen. Mogen zij wel op de tablet of juist niet, hebben jullie er misschien regels voor? Ik zie uit naar jullie reacties!

 

8 Reacties op “iPad verslaving bij kinderen 

 1. Hoi hoi,

  Mijn kinderen zijn al veel groter. Maar bij mijn nichtje op school werken ze alleen maar op de Ipad. Basisschool hè, het nieuwe leren. Ik vind t raar en niet normaal. Mijn jongste nu 13. Is ook veel met zijn telefoon bezig, maar haalt goede punten. Sport veel en doet ook nog vele andere dingen. Maar YouTube blijft trekken. Of ze nu klein zijn of groter en anders is er wel Netflix merkte ik laatst toen er bij n kindje geen enkele zender ok was. Dus ja ik heb vroeger gewoon n tijd ingesteld als de wekker ging moesten ze wat anders gaan doen. Veel succes ermee.

  Liefs xxxxxx Claudia.

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi!! Ja het heeft echt een enorme aantrekkingskracht. Mijn zoontje van 2 jaar mag niet (meer) op YouTube. Merkte dat dat echt niet goed voor hem was. Hij mag heel soms (hooguit 2 keer per week) een spelletje doen op de iPad. Spelletje met puzzels. En dat is dan vaak als we onderweg zijn, ergens uit eten etc. Hij kijkt wel bijna elke dag even tv (echt kinderfilmpjes). Is nooit leuk als de tv uit moet, maar hij weet dat wij de baas erover zijn. Hij wordt er natuurlijk ook wel gewoon mee opgevoed. Dus prima als hij tv kijkt als hij moe is en wij eten maken. Succes ermee!! Groetjes Arjanne

  Liked by 1 persoon

 3. Hier geen tablet. Bewust niet gedaan, omdat ik bang was dat ze inderdaad alleen maar op zo’n ding zitten. En ja, ik geef eerlijk toe dat ik die neiging zelf ook heb. Dus uit voorzorg leek ons dit verstandiger, als ik dan zie dat zo’n meisje inderdaad behandeld werd voor een verslaving geloof ik dat het geen verkeerde keus was. Goed stuk! Ga hem morgen delen.

  Liked by 1 persoon

 4. Hier wel gebruik van de tablet want het gedrag wat ik hierboven lees herken ik niet. Mijn dochter weet ook pas sinds een paar maanden zelf de tablet aan te zetten etc, maar pakt hem nooit zelf of begint te jengelen erom. Spelen blijft ze leuker vinden dus ik vind het prima zo. Zodra ik het idee krijg dat het een verslaving wordt neem ik maatregelen.

  Liked by 1 persoon

 5. Pingback: Lees mee #7: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s