Rust, regelmaat en reinheid

Lucas is alweer een maand oud. De tijd vliegt voorbij en steeds als ik aan mijn blog wil beginnen vraagt hij mijn aandacht op.  Ze zeggen dat baby’s veel slapen en dat klopt, maar Lucas heeft na 4 weken blijkbaar minder slaap overdag nodig en is vaak ’s morgens en ’s middags wakker. Tuurlijk slaapt hij wel een uurtje tussen de voedingen maar dan moet het flesje uitgekookt worden, het bedje verschoond worden, eten koken en tegen de tijd dat ik denk even een kopje thee voor mijzelf is meneer weer wakker.

Nachtvoedingen
De eerste 3 weken sliep Lucas van 23 uur tot 3 á 4 uur en kwam daarna tussen 6 en 7 uur weer. We zorgden ervoor dat alles klaar was voor de nacht en doken direct na de laatste fles zelf het bed in. De nachtvoeding deden we samen. De één zijn luier,  de ander maakte ondertussen het flesje.  Helaas, na 3 weken kwam er ineens een verandering in ons lekkere slaappatroon. Na de voeding wilde Lucas niet meer slapen.

Uren rondjes lopen
Soms liepen we een uur rondjes met hem door de woonkamer om vervolgens in zijn bed weer wakker te worden nadat we hem terug hadden gelegd. Werkte dat niet, dan legde we hem in de maxi cosi en wiegde hem in slaap. Alle mogelijke manieren ga je verzinnen om hem in slaap te krijgen en zo zelf ook aan de nodige nachtrust te komen.

 

Waarom slaapt een baby niet na zijn voeding?
Totdat ik eens op het internet ging zoeken. Waarom slaapt een baby niet na zijn voeding? Overal waar ik keek kwam ik uit op oververmoeid en overprikkelt. Hielden wij hem zelf wakker? Gaven we door hem steeds op te pakken en te wiegen juist prikkels? Na bijna alles geprobeerd te hebben, gooiden we het roer om.

Rust, regelmaat en reinheid
Na elke voeding, een boertje en even knuffelen leggen we hem ingebakerd in bed. Protest ten top! Uit het bedje maar, aai over de bol, speentje erin en de slaapkamer uit, blijft hij huilen dan komen we na 1 minuut weer terug, daarna na 3 minuten, 5 minuten en dan 10 minuten. De eerste keer duurde het 30 minuten voordat hij in slaap viel, maar hij sliep. Na de volgende voeding herhaalde we het hele riedeltje weer en daarna nog een keer en nog een keer.

Na 2 dagen had het succes! Wanneer we Lucas in bed leggen hoeven we soms nog maar 1 keer terug te gaan en pakt hij weer zijn slaap en zijn wij ook weer relaxter.

Halen we hem eruit? 
Was het makkelijk? Nee, zeker niet. Vaak genoeg hebben we bij zijn deur gestaan met “we halen hem eruit” maar altijd wist één van ons de ander te overtuigen. De meningen zijn verdeeld over deze methode, ‘huilen is goed voor de longen’ terwijl anderen weer zeiden ‘je kan een baby niet verwennen’ en ‘hij wilt gewoon bij je zijn’.

Ik  denk dat het belangrijk is waar je jezelf prettig bij voelt en wat voor jouw werkt.

Liefs Jolanda

 

 

3 Reacties op “Rust, regelmaat en reinheid

  1. Wat een super lieve foto van jullie mannetje. Ik kan me voorstellen dat het soms lastig is om je kindje te laten liggen. Ik zie dit ook bij mijn schoonbroer dat hij dat moeilijk vind maar na 5 minuten slaapt mijn neefje meestal als een roos.

    Liked by 1 persoon

  2. Het is hard om je baby even te laten huilen, maar ik denk niet dat het goed is om bij elke kik van het eerste moment aan zijn/haar bedje te staan. Soms moeten ze gewoon even tot rust komen vooraleer ze terug in slaap kunnen vallen. Inbakeren werkte bij ons wel heel goed!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s