Leuke ontmoetingen en leerzame ervaringen op Cinekid

Aftellen voor Cinekid en vragen voor de Spangasacteurs
Elk jaar leven we van hoogtepunt naar hoogtepunt. Na Dunya’s verjaardag en de leuke zomervakantie kijken we uit naar de Herfstvakantie. Net als vorig jaar gaan we naar het Cinekid-festival bij ons om de hoek. Elk jaar in de Herfstvakantie staat het Westerpark in Amsterdam, in het teken van de kinderfilms en tv-series. Vorig jaar was het zo leuk, dat we nu al sinds de Zomervakantie aan het aftellen zijn voor Cinekid weer begint. Al ruim van te voren heb ik kaarten voor Spangas gekocht. Net als vorig jaar komen daar acteurs om vragen te beantwoorden en Dunya begint van te voren al vragen te bedenken. De vragen die ze stelt zijn best origineel en na afloop krijgt ze complimenten van de acteurs. Na de vele foto’s en knuffels van de cast, is het moment voorbij. Een onvergetelijke ervaring en dan is dit nog maar het begin!

cinekid-zyp2016 (1).jpg

Dunya @ Cinekid

Zapp your planet, wij zijn tegen ivoor! 
Waar we ook zeker bij moeten zijn is de primiére van Zapp your Planet. Daar wordt een samenvatting vertoond van de expeditie van Zapp-presentatrice Nienke met twee WNF-Rangers. Het gaat natuurlijk over de Afrikaanse olifant. Ook wij hebben actie gevoerd voor deze mooie dieren. Operatie Olifant heette de actie van Zapp your planet. Dunya haalde geld op met het verkopen van zelfgebakken en versierde cupcakes, inleveren van lege flessen en ook moedigde ze iedereen aan om een smsje te sturen en op die manier drie euro te doneren voor de olifanten. Het zijn bedreigde diersoorten, want er wordt op ze gejaagd door stropers, voor hun ivoor. Daarvan maken ze sieraden of beeldjes. Omdat mensen het mooi vinden of omdat ze geloven dat het geluk brengt. De olifanten brengt het in elk geval geen geluk. Die sterven massaal door de vele stropers. Elk kwartier wordt er een olifant gedood vertelt een medewerker van het Wereld Natuur Fonds, die aanwezig is bij de premiere.

Expeditie naar Gabon
Nienke vertelt over de expeditie naar Gabon, samen met de kinderen die mee waren. Daarna mogen we de samenvatting bekijken van de serie die de week erna wordt uitgezonden op Zapp. We zien hoe ze moeilijke opdrachten moeten uitvoeren om een echte parkranger te worden. De expeditie begint in een opslagplaats voor in beslag genomen ivoor. Daar zien we hoeveel olifanten er gedood zijn voor dit ivoor. Natuurlijk is de opdracht ook dat ze een olifant moeten zoeken. Dat wordt een lange tocht. Onderweg zien ze nijlpaarden, krokodillen en na lang zoeken eindelijk een olifant. De laatste opdracht is dat ze in de buitenlucht in een tentje moeten slapen. Ze worden bewaakt door parkrangers, want in de Afrikaanse jungle slapen is natuurlijk niet heel veilig.

Slagtand vasthouden
Wij waren ook bij de uitzending in mei, waar de expeditie begon. Met al die andere Rangers en kinderen die de olifanten een warm hart toedragen, is er heel veel geld opgehaald. €275.982 om precies te zijn. Inmiddels is dat bedrag een stuk hoger geworden en daar zijn wij natuurlijk trots op. Dunya heeft met ruim honderd euro ook een flinke bijdrage geleverd aan dit doel.  Ze is dus heel blij dat we er vandaag bij kunnen zijn. Nienke laat samen met de WNF-medewerker een slagtand zien van een olifant. Na afloop mogen kinderen deze slagtand even vasthouden. Dunya vindt dat fantastisch. Hij is wel erg zwaar.

Een ivoren kruisje
In de kerk kreeg ze een keer een Afrikaans kruisje om haar nek. Vol trots droeg ze het samen met de kaars naar de kindernevendienst. Na de dienst kreeg ze het kruisje weer om haar nek gehangen. “Ik wil het jou graag geven” zei de voorgangster. Lief gebaar, maar Dunya aarzelde, keek me hulpeloos aan en gooide het er toen maar uit: “Ik ben tegen ivoor!”  Ze gaf het kruisje aan een vriendinnetje in de kerk, maar schaamde zich dat ze het moeilijk vond om het te weigeren. Als WNF Ranger moet ze daar toch boven staan en zonder twijfel zeggen dat ze het kruisje niet aanneemt? Ik ben het niet met haar eens. “Als je het niet mooi zou vinden, is het makkelijk om het niet aan te nemen. Dan is het ook makkelijk om Ranger te zijn. Maar dat is het niet. Je vond het erg mooi, wilde het eigenlijk graag hebben, maar het ging in tegen je gevoel. En daarom maakte je de keuze om het niet aan te nemen. Dat is veel knapper!” De actie is niet alleen goed om kinderen te leren over de natuur en over delen, maar ook om te ervaren hoe het werkt met principes en dat die niet altijd makkelijk zijn. Dunya is er in elk geval alweer een beetje wijzer van geworden.

Gastblog door Henrike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s