Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Één van mijn grootste zwangerschapskwaaltjes was overduidelijk vocht. De hete nazomer en zwanger zijn waren voor mij dan ook geen goeie combinatie.

Vocht vast houden, help!
Vanaf 20 weken begon ik vocht vast te houden. Ik merkte het als eerste in mijn vingers, want mijn trouwring begon toch echt steeds strakker te zitten en na een paar weken paste hij zelfs niet meer.  Op een gegeven moment werd ik ook wakker met tintelende vingers, de eerste keer dacht ik dat ik op mijn hand had gelegen maar elke ochtend was toch wel een beetje vreemd. Ik zocht het op op Dokter Google en al snel stuitte ik op het carpaal tunnelsyndroom. Op meerdere sites las ik dat een brace kon helpen dus bestelde op bol.com 2 kousen, een voor links en een voor rechts. De volgende dag lag ik dus zeer sexy met 2 huidkleurige polsbracen in bed.

Dat was pas het begin
Mijn dikke vingers waren pas het begin van waar het vocht allemaal kon gaan zitten. Al snel begon ik ook vocht vast te houden in mijn voeten. Niet alleen aan het eind van de dag, maar al in de ochtend verdwenen mijn enkels en was ik aangewezen op mijn Birkenstocks. Heerlijk voor in de zomer, maar  zo tegen het begin van de herfst moest ik toch met een andere oplossing komen. Schoenen 3 maten te groot kopen of toch even onder in die kast op zoek naar iets dat wel paste? Na vele creaties en pas pogingen liep ik halverwege september in mijn te warme gevoerde schapenvacht UGGs rond.

+20 kg aankomen tijdens de zwangerschap
Handen en voeten zijn de plek waar het vocht het snelst naar toe gaat, maar vervolgens gaat het vocht blijkbaar ook nog eens op zoek naar een andere plekken. De weegschaal gaf inmiddels dan ook +20kg. Mijn taille had ik gelukkig nog steeds en stak mijn buik alleen maar mooi naar voren. Ik bleef mijzelf dus ook wijs maken dat het allemaal vocht was, maar dat was ook wel te zien.

Zwanger, ik zit op ballonnen! 
Mijn benen waren inmiddels veranderd in een waar puttenveld en zelf mijn neus was 2 maten groter geworden. Dat nog eens naast de vochtzakjes onder mijn ogen.Niet te vergeten mijn onderkantje. Ook daar was het vocht naar toe gezakt en had ik soms het gevoel op ballonnen te zitten. Maar…wanneer ik in de spiegel keek of mijzelf terug zag op foto’s, ben ik trots. Dan zie ik een jonge vrouw met een glinstering in haar ogen en een gezonde bloos op der volle wangen en denk ik trots “dat ben ik”.

Jolanda is inmiddels bevallen van een prachtige zoon, Lucas. 

vocht-foto-van-jolands

Jolanda’s voeten vol vocht tijdens de zwangerschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s