Pas op! Mama heeft een koortslip..

Niets zo vervelend als een koortslip. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Je wilt ze absoluut niet besmetten. Vooral je kinderen niet, die je vaak kusjes en knuffels geeft of een hapje mee laat eten van wat jij eet. Voor je het weet hebben zij het ook en dat wil je absoluut niet.

Laats had ik een koortslip en jeetje wat is het lastig om Femke geen kusjes te geven. Vanuit mijn opleiding Orthomoleculair voeden weet ik er wat handige dingen van, die ik graag met jullie wil delen. Wist je bijvoorbeeld dat voeding ook invloed kan hebben op een koortslip?

Wat is een koortslip en wanneer kun je deze krijgen?
Een koortslip is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus. Wanneer je weerstand laag is kan dit virus regelmatig terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan stress, maar ook verkoudheid, koorts of te veel zonlicht kunnen het virus activeren.

Arginine in voeding
Wanneer je weerstand laag is en de kans op een koortslip dus vergroot, kun je voedingsmiddelen welke rijk zijn aan arginine het best vermijden. Arginine bevordert namelijk de virusvermenigvuldiging. Hieronder een lijstje met argininerijke voeding. Mijn advies is om hier dus erg mee op te passen.

Eiwitten
🚫 Alle noten, maar pas vooral op met cashewnoten, pecannoten en amandelen!
🚫 Zaden, maar eet vooral geen sesamzaad
🚫 Peulvruchten, eet vooral geen pinda’s, erwten, linzen en champignons!
🚫 Kaas – helaas, als echt Hollandse kaaskop moest ik dit even laten staan.

Koolhydraten
🚫 Aardbeien, banaan, bosbessen, druiven, sinaasappel zijn rijk aan arginine, helaas vermijden!
🚫 Alfalfa, bieten, koolrabi, knoflook, komkommer, radijs, selderij, spruiten
🚫 Granen – uitgezonderd wilde rijst en gierst
🚫 Cacao/chocola – helaas mama’s, nu even niet….

Onbalans tussen lysine en arginine
Op het moment dat je een koortslip krijgt is er een disbalans tussen de aminozuren lysine en arginine. Je lichaam heeft dan helaas een duidelijk tekort aan lysine. Het is dus belangrijk om lysinerijke voeding toe te voegen aan voedingspatroon en om argininerijke voeding even te laten staan. Om je weerstand extra te ondersteunen kun je geraffineerde voeding ook beter mijden (geen pakjes en zakjes dus)!

Eiwitten
✅ Forel, heilbot, kabeljauw, makreel, schaal – en schelpdieren, schelvis, tong, zalm
✅ Kip, lamsvlees, rundvlees, schapenvlees, wild
✅ Eieren
✅ Geitenzuivel
✅ Zonnebloempitten
✅ Taugé

Koolhydraten
✅ Appels, abrikozen, citrus, dadels, mango, papaja, peren, perziken, vijgen
✅ Avocado, koolsoorten, peterselie, sperziebonen, sjalotjes, wortelen
✅ Wilde rijst en gierst
✅ En….De meeste groeten hebben een overschot aan lysine ten opzichte van arginine

Hoe ik extra snel van mijn koortslip af kom
Om dit proces extra te ondersteunen, gebruik ik op het moment dat ik een koortslip voel opkomen lysine tabletjes, 1000 Mg. De eerste keer was tot mijn grote verbazing de koortslip binnen twee dagen (!) verdwenen! Omdat ik hier zo enthousiast over ben wilde ik dit graag met jullie delen!

lysine

L-lysine van It’s Pure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s