Milou is studerende moeder, zij werd zwanger ondanks haar spiraaltje

Vandaag deel ik het verhaal van Milou, een studerende moeder. Milou en ik hebben elkaar via Instagram ontmoet. Ik vind het zo leuk en bijzonder hoe er contact kan ontstaat via social media.

Ik hoop dat Milou andere moeders met haar verhaal weet te inspireren. Lezen jullie mee?

Milou (24) woont samen met haar partner Rien (25) in een dorpje in Zuid-Holland. Samen hebben ze een dochtertje, Mayka (10 maanden). Milou werd door de spiraal heen zwanger. Op dat moment zat Milou in het 2e jaar van haar studie verpleegkunde BBL.

Doordat Milou tijdens haar zwangerschap erg ziek was en vanaf 25 weken verplichte bedrust had, kon ze niet verder met haar studie.

Vanaf april 2016 gaat Milou weer naar school. Een studerende mama!

WAS HET EEN  MOEILIJKE BESLISSING OM FULLTIME NAAR SCHOOL TE GAAN?
Dit was best een moeilijk beslissing. Ik had het tweede jaar op school afgerond, maar op mijn werk kwam ik heel veel uren te kort doordat ik ziek was. Na de geboorte van Mayka kreeg ik een voorstel van mijn baas. Helaas werd mijn situatie niet echt begrepen en was ik het niet eens met het voorstel. Ik kon dag zeggen tegen mijn opleiding én betaalde baan.

De enige kans die ik nog had en waar ik nu heel blij mee ben, was weer fulltime naar school gaan en in te stromen in de opleiding verzorgende IG. Dit zou wel betekenen dat ik alleen maar studiefinanciering zou krijgen en dat we op mijn partners salaris moesten leven. Dat was wel even slikken….

HOE REAGEERDE JE OMGEVING EROP?
Wisselend. Mijn goede vrienden en familie stonden 100% achter mij. Volgens hen was ik nog jong en had ik ook het recht mij te mogen ontwikkelen en later een leuke baan te hebben. Ik kreeg ook wel reacties als “je ziet je kind dan amper” of “dat is niet goed voor jullie band”. Natuurlijk dacht ik daar ook aan, maar ik gun mijn kind ook leuke dagjes weg, mooie kleertjes en een mama die gelukkig is in haar werk.

WAT VINDT JE PARTNER HIERVAN?
Ook hij staat 100% achter mijn keuze en door hem heb ik de keuze ook gemaakt. Hij vertelde mij niet wat ik wel of niet moest doen. Hij heeft mij zelf laten kiezen maar moedigde mij enorm aan toen ik mijn keuze had gemaakt. Hij gunt mij ook een leuke baan waar ik met een goed gevoel naar toe ga.

HOE VANGEN JULLIE DIT FINANCIEEL OP? 
Wij hebben samen een inkomsten-en uitgaventabel gemaakt. Studeren en de kinderopvang is helaas best duur, aangezien mijn partner een baan heeft heb ik alleen recht op studiefinanciering. Dat is ook niet veel, maar hier kan ik gelukkig mijn eigen vaste lasten zoals zorgverzekering, telefoon etc. van betalen. Ook hebben we goed gekeken naar abonnementen en extraatjes etc. We hebben sommige dingen opgezegd en wij hebben ervoor gekozen zuiniger te leven en ons geld anders uit te geven.

Voor Mayka koop ik tweedehands kleding via marktplaats en let ik goed op in de uitverkoop. Verder doe ik voor 40 euro per week boodschappen. We hebben een budget van 50 euro. Alles was ik overhoud gaat in een potje en daar gaan Rien en ik eens per 2 maanden van uiteten.

HOE VIND JE HET OM FINANCIEEL AFHANKELIJK TE ZIJN VAN JE PARTNER?
Eerlijk, ik vind het vreselijk! Ik werkte al vanaf mijn 15e hard voor mijn centjes. Van mijn ouders kreeg ik soms wel wat, maar ik moest toch echt wel gaan werken van hun. Werken inruil voor geld, ik kan niet zonder! Vaak was dit juist het punt waarop ik dacht “nee, ik ga wel gewoon ergens werken, dan maar geen opleiding”.Gelukkig heeft mijn partner mij overgehaald en 1000 keer gezegd dat hij het echt geen probleem vond. Ik zat toch niet thuis uit mijn neus te vreten?! Ik ging een opleiding doen en daarnaast ook nog eens zorgen voor ons dochtertje en het huishouden!

Nu vind ik het nog steeds lastig maar ik weet dat als ik dit papiertje heb gehaald ik iets kan doen wat ik heel leuk vind. Maar ondanks dat kan ik niet wachten tot ik weer mijn eerste salaris mag ontvangen!

WAT IS JE GROOTSTE UITDAGING ALS STUDERENDE MOEDER?
Ik kan wel zeggen plannen, maar dit valt mij alles mee. Van tevoren had ik de opvang van ons dochtertje al goed geregeld. Daarnaast aan mensen gevraagd dat als het nodig mocht zijn, of zij dan een keertje op Mayka wilde passen. Mayka gaat 2 dagen naar mijn schoonmoeder, ik ben haar echt onwijs dankbaar dat ze mij deze kans geeft en op Mayka wilt passen! De andere 3 dagen gaat Mayka naar de opvang. Wij hebben een opvang gekozen waar ik een goed gevoel bij heb en waarbij de visie ons aanspreekt.

Ik denk dat mijn grootste uitdaging is dat “schuldgevoel”. Mayka zal altijd op nummer 1 staan, wat er ook gebeurd! Ze is in goede handen, maar dat neemt nog niet weg dat ik haar enorm mis en soms denk “oh als ze zich maar niet alleen gelaten voelt”. Haar vijf dagen per week wegbrengen is pittig. Maar ik kan het beter loslaten nu ze ouder wordt. Ze kan goed aangeven wat ze wel en niet wilt en ze gaat ook steeds meer dingen begrijpen. Dagen dat ik vrij ben (vergeet ook niet de vele schoolvakanties!) haal ik die tijd met haar in. Vijf dagen kan ik natuurlijk niet inhalen, maar ik geniet wel enorm van de tijd samen en ik merk nu ook dat ze minder jengelig is als we samen zijn. Ze heeft mij ook gemist en trekt daardoor geen negatieve aandacht.

HOE ZIET JOUW DAG ERUIT?
05.30 uur: Rien geeft Mayka de fles en we gaan weer slapen
06.00 uur: ik sta op en maak mij klaar
06.20 uur: ik ga ontbijten en als Mayka wakker word kleed ik haar aan
07.00 uur: we bespreken even de dag en ik pak mijn schooltas in
07.20 uur: ik ga naar school en Rien brengt Mayka naar oma of opvang
8.45 – 16.00 uur: zit ik op school/stage
17.00 uur: ik of Rien haalt Mayka op
17.15 uur: ik warm Mayka haar hapje op
17.15 uur: Rien geeft Mayka te eten en ik ga intussen koken
18.00 uur: we gaan aan tafel om te eten
18.30 uur: Rien gaat met Mayka douchen of doet haar in bad/ik ruim het huis op
18.40 uur: ik maak Mayka klaar voor de avond en Rien maakt haar papfles
18.45 uur: Rien geeft haar een papfles en stopt haar in bed
19.00 uur: ga ik mij omkleden
19.15 uur: kopje thee drinken
19.30 uur: ik ga een uurtje huiswerk maken of we kijken televisie
22.15 uur: we gaan slapen.

HOE LAAD JIJ JEZELF WEER OP?
Ik probeer dat meestal te doen door met vriendinnen af te spreken, samen er even tussen uit te gaan (hoeft niet veel te kosten) of thuis een gezellig avondje te doen met lekkere hapjes. In het weekend hebben we tijd voor elkaar en gaan we lekker wandelen, waardoor ik mijn hoofd goed leeg kan maken.

HOE ZIE JE DE TOEKOMST?
Ik hoop in juli 2017 mijn diploma in ontvangst te mogen nemen. In de zomervakantie wil ik veel genieten van mijn kleine meisje en in september 2017 gaan we een mooie reis maken. Ik hoop dat ik daarna een leuke baan vind waar ik 3 dagen per week werk.

Volg Milou ook via Instagram @Mil0u21
==
Hebben jullie ook zoveel respect voor de manier waarop Milou haar studie weer heeft opgepakt? Ik zou het leuk vinden wanneer jullie een reactie voor haar achter laten.

Heb jij ook een verhaal wat je graag zou willen delen of waar je andere moeders mee kunt inspireren? Ik zie jullie mail heel graag tegemoet, moedersnatuurlijk@gmail.com 

 

4 Reacties op “Milou is studerende moeder, zij werd zwanger ondanks haar spiraaltje

  1. Pingback: Weekboodschappen voor €50·

  2. Pingback: Backpacken door Tailand met je dreumes·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s