Maanden lang kraambezoek of een groot kraamfeest?

Yes, jullie geluk kan niet meer op. Jullie kindje is geboren en iedereen staat te popelen om op kraambezoek te komen. Leuk, of misschien toch niet?

Onze ervaring 
Toen Femke geboren was hebben wij maanden lang kraambezoek gehad. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat we 3 maanden na de geboorte nog weekenden hadden die vol zaten met visite die ons graag wilde zien.

Natuurlijk gaan familie en goede vrienden voor, maar ook collega’s, kennissen, buren, iedereen wilde graag langs komen om kleine Fem te bewonderen en om ons te feliciteren. Heel lief alle belangstelling, maar ook erg vermoeiend wanneer je net bevallen bent.

Herstel van de bevalling
Een bevalling, hoe mooi en voorspoedig deze ook gaat, het is echt topsport. Zowel fysiek als mentaal maak je zoiets groots mee. Zo goed als ik me voelde tijdens mijn zwangerschap, zo moe was ik na de bevalling. Mijn conditie liet echt te wensen over. Misschien heel normaal, maar ik was er niet op voorbereid. Ik wilde graag beneden zijn en niet hele dagen op bed doorbrengen, maar na een aantal dagen heb ik hier op advies van onze lieve kraamhulp toch maar aan toe gegeven. Slapen overdag was fijn, ook voor Edwin. We konden even bijtanken terwijl Femke ook sliep en de kraamhulp in huis wat dingen deed.

Bad timing
Ik werd altijd een beetje onrustig van het bezoek. Ik gaf Femke borstvoeding, wat de eerste weken gewoon nog niet heel soepeltjes liep. Dit wilde ik dus niet doen in een kamer vol visite, maar het liefst rustig boven op bed. Femke wilde het liefst doorlopend drinken, dus qua timing vond ik het lastig om af te spreken.

Dan heb je ook nog altijd mensen die net te lang blijven hangen. Natuurlijk heel leuk dat ze het zo gezellig vinden, maar rust is na een bevalling tot echt wel heel fijn. Een uur op kraamvisite vind ik dan ook echt wel de max.

Tijd met elkaar
Daarnaast vond ik het heel fijn om tijd met z’n drietjes door te brengen. Het krijgen van een kindje is een hele mooie, maar ook een hele grote verandering in je leven. Edwin was gelukkig de eerste drie weken na de bevalling vrij, waardoor we de eerste weken samen aan de nieuwe situatie hebben kunnen wennen. Door veel bezoek te ontvangen wordt dit moment ook verstoord.

Trots!
Natuurlijk ben je allebei onwijs trots en wil je je kindje ook wel heel graag aan iedereen laten zien. Het is dus best lastig om hier een balans is te vinden. Wat is fijn qua het ontvangen van kraamvisite en waar voel je je goed bij?

Dit keer toch een kraamfeest?
Omdat we bij Femke echt lange tijd zoveel visite hebben gehad denken we nu toch sterk na over een kraamfeest. Alle kraamvisite op 1 middag, zodat we daarna weer alle tijd als gezin hebben. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar toch vind ik het lastig in te schatten.

Voor een aantal mensen zul je toch een uitzondering maken. Maar ook, wanneer plan je een kraamfeest, huur je een locatie af of wil je dit thuis doen? Maar zoveel gasten thuis en zelf nog niet up en running zijn werkt natuurlijk ook niet.

Genoeg nog om over na te denken dus.

Wat deden jullie?
Ik ben dus ook heel benieuwd hoe jullie dit hebben gedaan. Hebben jullie alle kraamvisite thuis ontvangen of hebben jullie ook gekozen voor een kraamfeest? Hoe hebben jullie de kraamperiode met kraambezoek ervaren?

IMG_6504

In de kraamweek samen met onze lieve kraamhulp.

 

 

 

 

 

 

 

7 Reacties op “Maanden lang kraambezoek of een groot kraamfeest?

 1. Dat is een goede vraag, ik twijfel ook erg. Vooral omdat ik een kraamfeest met zoveel mensen ook erg druk vind. Maar wekenlang bezoek metborstvoeding viel mij eerlijk gezegd ook tegen. Ben benieuwd wat jij gaat doen. Ik denk voorlopig toch de voorkeur voor losse bezoekjes.

  Liked by 1 persoon

 2. Heel herkenbaar! Dodelijk vermoeiend!
  Ik ben nu ook zwanger van de tweede en wil nu al het kraambezoek zoveel mogelijk in de kraamtijd plannen en dan vooral
  In de ochtend, eventueel met meerdere mensen gelijk. Niet superleuk voor het bezoek maar voor jezelf wel heel prettig. Dat is smorgens vrij druk maar als mijn man uit zijn werk komt hebben we in elk geval rust om te genieten en bij te tanken savonds.
  Voor de mensen die niet kunnen doen we een klein kraamfeest op zaterdagmorgen van 1,5 uur. Ben erg benieuwd hoe dit gaat bevallen en hopelijk houd iedereen zich eraan ;).
  Nu maar hopen dat ik niet te vroeg beval want dan vallen de plannen in duigen 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Wij houden een babyborrel volgend weekend, 3w na de bevalling. De naaste familie en vrienden kwamen al op bezoek natuurlijk maar we vinden het wel leuk om een feest te doen ter ere van de geboorte en dan ook alle vrienden en familie uit te kunnen nodigen.

  Liked by 1 persoon

 4. Wij hadden ook kraambezoek en ik gaf ook borstvoeding…..gasten die te lang blijven plakken zijn vervelend maar gasten die te laat komen helemaal vond ik. Ik zat met een planning en een hongerige baby op den duur…Ik zou met een tweede ook gaan voor een kraamfeest en uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Misschien is het dan een idee om een nichtje of schoonzus te vragen om te helpen qua bediening zodat jij je handen vrij hebt voor bezoek en je kleine meid?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s