Hoe het is om je kindje niet op te mogen tillen

Gelukkig is het tijdelijk, want jeetje wat is dit lastig om je kindje niet op te mogen tillen. 

Zoals jullie weten is onze lieve Fem pas 1 jaar geworden en ben ik 20 weken in verwachting van ons tweede meisje. 

Eigenwijze placenta 

Helaas is de ligging van mijn placenta erg ongunstig, waardoor ik twee weken geleden een onverwachtse bloeding had. Natuurlijk schrok ik enorm, hierover hebben jullie misschien al gelezen in mijn blog die daarover gaat. 

Hoe het nu gaat?

Op mijn vermoeidheid na, voel ik me gelukkig goed, maar ik moet van de gynaecoloog rustig aan doen om nog een bloeding te voorkomen. Bloedingen zouden weeën op kunnen wekken, dus hé, ik twijfel geen moment en volg haar advies op. Ik doe dus nog nauwelijks iets in huis, pleeg geen zware inspanning, maar ik mag ook niet tillen. Geen wasmand, geen boodschappen, maar ook Femke niet. Laat staan Femke in haar Maxi Cosi. 

Femke aan mijn benen

Wanneer Femke aan mijn benen staat te dansen om opgepakt te worden, kan ik dat dus niet doen. Ze kijkt me zo lief en onschuldig aan met de ogen van “mam, til me nou toch op”, maat het mag echt niet. Ik ga dan door m’n hurken en ga bij haar op de grond zitten, neem haar dan lekker op schoot zodat we toch kunnen kroelen. Andere momenten laat ik haar naar de bank kruipen, zodat ik haar dan op kan pakken als ik zelf zit. 

Het is een hele organisatie

Je kunt je voorstellen dat het een hele organisatie is om alles door te laten gaan als je zelf nauwelijks iets mag of kan doen. Op dagen dat ik alleen met Femke ben ga ik naar mijn moeder, ’s ochtends vroeg al, zodat Edwin haar in mijn auto kan zetten. Eenmaal bij mijn moeder, tilt zij Femke uit de auto. Maar ook het naar bed brengen en verschonen (op de commode tillen) mag ik niet. De combinatie van het bukken en tillen is een te groot risico. Mijn moeder helpt ons enorm goed, waar we haar uiteraard heel dankbaar voor zijn.

Edwin doet veel in huis en daar waar ik kan help ik natuurlijk. Was ophangen en opvouwen gaat prima, maar een zware wasmand tillen bijvoorbeeld weer niet. 

Net als het doen van de boodschappen, het tillen mag niet, maar uitpakken is geen probleem. 

Als we ’s ochtends druk in de weer zijn en ik net iets eerder klaar ben om met Femke naar beneden te gaan, ga ik bovenaan de trap zitten en neem ik haar op schoot. Als een klein kind ga ik dan op m’n billen de trap af. Je moet toch een beetje creatief worden. 

Halve dagen werken

Ondanks dat ik een kantoorbaan heb als management assistente kost dit veel energie en lichamelijke inspanning. Het ophalen van gasten, koffie en lunches brengen bij het bezoek, het op en neer lopen voor kleine klusjes, noem het maar op. Omdat dit best nog de nodige inspanning kost heb ik in overleg met de Arbo arts besproken halve dagen te gaan werken. Zo word ik erg ontlast en gaat het hopelijk goed. 

mamablog  bij de arbo arts

Op afspraak bij de arbo arts

8 september hopelijk goed nieuws

8 september moeten we weer terug naar de gynaecoloog voor controle. Met een beetje geluk is mijn placenta een stukje omhoog getrokken, door het groeien van mijn baarmoeder. Daarmee verkleint ook de kans op bloedingen, wat natuurlijk heel fijn zou zijn. 

Tot die tijd zal ik me aan bovenstaande moeten houden. Het maakt het iets makkelijker doordat ik weet dat ik het doe voor de gezondheid van ons kindje, maar tegenover Femke voel ik me wel eens rot omdat ik haar niet zomaar op kan tillen om lekker te knuffelen. 

Complicaties 

Hebben jullie tijdens de zwangerschap ook last gehad van complicaties en hoe zijn jullie daar mee omgegaan? 

4 Reacties op “Hoe het is om je kindje niet op te mogen tillen

  1. Hoi Anna, wat een heftige periode is dit dan voor je zeg! Sterkte toegewenst. Ik vind het wel erg fijn voor je dat je dan zoveel hulp hebt om je heen aan je mams zowieso. Die oppermamsen zijn toch ook wel supervrouwen heh… als we onze moeders toch niet hadden. ^_~ Pas je op op die trap!? Klinkt spannend om dat zo samen te doen met Femke op schoot , wat als ze eraf glijd? Nouja, kijk maar uit. Digiknuff en liefs, Mijntje.

    Liked by 2 people

  2. Hallo Anna, natuurlijk is het een organisatie en aanpassing voor allemaal, ook al voel ik met soms gestrest omdat er veel op mn schouders ligt, niet kunnen werken hoe ik wil, meer gebonden zijn. Maar het is het waard. Iweet dat het voor jou ook niet meevalt jij bent ook een stukje vrijheid kwijt hierdoor en ik weet dat je Femke graag zelf op zou willen tillen en in haar bedje zou willen leggen maar op dit moment is het nu eenmaal zo, je bent een lieve mama die doet wat het beste is voor haar kindje(s) . Ik ben dankbaar dat ik je kan helpen ik zou het voor al mn kinderen doen, als je kleine straks geboren is zijn we alles vergeten en dankbaar dat ze gezond ter wereld is gekomen. Liefs je ma xxx

    Liked by 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s