Niet getrouwd, maar wel kinderen

Vroeger was het een schande, om samen kinderen te krijgen, maar niet getrouwd te zijn. Gelukkig is die tijd wel voorbij en worden wij gelukkig niet met de nek aangekeken.

Zo kochten Edwin en ik vorig jaar samen ons mooie, nieuwe huis! Dol gelukkig dat we samen deze mooie stap konden maken. Ons geluk kon helemaal niet meer op toen we wisten dat we er niet samen zouden gaan wonen, maar met z’n drietjes.

Huisje, boompje, baby
We zijn geen traditioneel stel, in die zin, dat we dus niet getrouwd zijn. We hadden allebei een kinderwens, waar we het uitvoerig met elkaar over hadden. Sinds ik met Edwin was, was mijn wens voor een gezin nog nooit zo sterk geweest.

Helaas duurde het nog best een tijdje voordat ik zwanger raakte van Femke, maar het wachten was niet voor niets. We kregen namelijk in augustus ’15 onze eerste dochter, Femke. Wat een onwijs mooi en onbeschrijfelijk gevoel. Het is zo bijzonder om je eigen gezin te krijgen.

Nog meer geluk!
Toen wij dit jaar voor het eerst met zijn drietjes op vakantie waren (voor wie benieuwd is, hier een link naar mijn blog en vlog van deze vakantie) voelde ik me regelmatig erg misselijk. Dat was niet voor niets! We deden de zwangerschapstest nog op Texel en zo werd onze eerste vakantie als gezin een hele bijzondere. We zijn namelijk zwanger van ons tweede kindje.

Wat moet je regelen? 
Omdat wij dus (nog!) niet getrouwd zijn, zijn er wel een aantal dingen die we moesten regelen. Het is namelijk zo dat wanneer je getrouwd bent (of geregistreerd partnerschap aangaat) de wet de echtgenoot automatisch als vader van de kinderen beschouwd. Ben je niet getrouwd, dan is dat dus niet zo. Wij moesten langs de Burgelijke Stand om onze kinderen te erkennen. Dit deden we voor de geboorte van Femke en onlangs hebben we dit ook al voor onze tweede dochter gedaan. Mocht Edwin namelijks iets overkomen tijdens mijn zwangerschap – waar we natuurlijk niet vanuit gaan- dan staat in ieder geval vast dat hij de vader is.

erkenning van ons kind

Aan het loket bij de Burgelijke Stand

Naamskeuze
Wanneer je niet getrouwd bent is het ook niet automatisch zo dat het kindje de achternaam van de vader krijgt. Vader en moeder kunnen zelf besluiten wiens achternaam het kindje aanneemt. Het is wel zo dat het tweede kindje automatisch dezelfde achternaam krijgt als het eerste kindje.

Aanvragen van ouderlijk gezag
Ook het ouderlijk gezag is niet automatisch geregeld. Na de erkenning zullen wij als ouders, na de geboorte, een verzoek in moeten dienen bij de rechtbank. Dit is het verzoek tot een aantekening in het gezagsregister, waarmee de vader ook gezag krijgt over zijn kinderen.

Samenlevingscontract en testament 
Toen Edwin en ik samen ons prachtige huis kochten, zijn we een samenlevingscontract aangegaan en hebben we een testament op laten stellen. Ben je niet getrouwd, maar hebt je wel kinderen, dan is het belangrijk om na te gaan of jullie een testament hebben opgesteld.

Hoe zit het met mijn volgers?
Ik ben heel benieuwd of er onder mijn volgers nog meer moeders zijn die niet getrouwd zijn. Of zijn jullie bewust getrouwd voordat jullie kinderen kregen. Misschien ben je wel hoog zwanger getrouwd? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s