Kleuter mag weer kleuter zijn! 

Gelukkig! De motie ROG is aangenomen, wat inhoud dat kleuters weer kleuters mogen zijn!

Kleuters werden in  het onderwijs al met toenemende mate beschouwd als schoolkinderen. Dit is naar mening van deskundigen niet goed en heeft negatieve gevolgen voor het kind. Kleuters moesten voldoen aan vaardigheden en normen die niet bij hun leeftijd hoorde, maar die pas bij een latere ontwikkelingsfase horen.

Doordat de motie is aangenomen ontstaat er meer vrijheid voor leerkrachten in de onderbouw. Zo hoeven zij een aantal zaken niet meer uit te voeren en zal het onderwijs aan kleuters ander vormgegeven moeten worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Een kind dat nog niet toe is aan letterkennis zal dit in groep 1 of 2 niet meer aangeboden hoeven krijgen.
  • Activiteiten die voorwaardenscheppend zijn zullen door de leerkracht uitgevoerd mogen worden met kinderen die psychologisch en neurologisch kleuter zijn. Denk hierbij aan klankspelletjes, maar ook aal vormoefeningen zoals knippen en aardappelstempelen enzovoort.
  • Mocht een kind in augustus nog niet klaar genoeg zijn om naar groep 3 te gaan, dan mag de school ze nog in groep 2 houden.

Potato-8-Stamp

Ieder kind is anders
Als ik bovenstaande bekijk vind ik het belangrijkste dat er veel meer per kind wordt gekeken wat hij of zij aan kan en waar ze aan toe zijn. Ieder kind is anders en ontwikkeld zich op zijn eigen manier. In een periode waarop zij volop in ontwikkeling zijn vind ik bovenstaande punten erg belangrijk.

Waarom een kind naar groep 3 doen als hij er nog niet klaar voor is? De kans dat zij onzeker worden of geen plezier beleven aan school omdat ze niet mee kunnen komen lijkt mij alleen maar toe te nemen.  Maar goed, ik ben geen expert, maar gelukkig hebben de experts er wel voor gezorgd dat deze motie werd aangenomen en dat is natuurlijk niet voor niets.

Wat vinden jullie hier van?
Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Vinden jullie dat kinderen altijd maar moeten presteren of vind je ook dat ze de ruimte nodig hebben om zichzelf te mogen ontwikkelen?

kids-hands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s