Verlof, 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum?

Je goed voorbereiden op de bevalling, tot rust komen en afstand nemen van je werk of toch nog even doorgaan zodat je na de bevalling zo veel mogelijk tijd hebt met je kindje? Het is een lastige keus, want in de meeste gevallen weet je vooraf niet wanneer je zult bevallen.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
Helaas hebben we in Nederland in totaal maar 16 weken betaald verlof, dat is niets vergeleken bij de 96 weken die ze in Zweden krijgen. Maar ook in Denemarken en Noorwegen hebben ze het een stuk prettiger met 50 en 52 weken verlof.

In Nederland kennen we zwangerschapsverlof, dat we 4, 5, of 6 weken voor de uitgeregende datum op kunnen nemen. Zwangerschapsverlof loopt tot aan de dag van de bevalling. Eenmaal bevallen heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Werk je door tot 4 weken voor de uitgerekende datum, dan heb je dus recht op 12 weken bevallingsverlof.

Meer informatie over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kun je vinden op de site van Rijksoverheid.

Mijn keus
Toen ik in verwachting was van Femke heb ik bewust gekozen om 6 weken voor de uitgerekende datum verlof op te nemen, maar er wel aan de achterkant nog een aantal vakantieweken aan vast te plakken. Toen ik 34 weken zwanger was kregen we ook de sleutel van ons nieuwbouw huis, waar dus nog alles aan moest gebeuren. Dat heeft ook wel meegespeeld in de afweging. Daarnaast zijn de laatste weken van de zwangerschap best intensief. In de meeste gevallen slaap je minder goed, je bent echt een stuk zwaarder wat je ook de nodige energie kost, met als gevolg dat werken en het reizen van en naar het werk ook een stuk zwaarder is.

Ook deze zwangerschap kies ik er bewust voor om 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Deze tweede zwangerschap ervaar ik ook als zwaarder dan de eerste, ook omdat Femke de nodige aandacht vraagt, die ik haar uiteraard met alle liefde geef. Het zorgt er alleen wel voor dat je minder rust kunt pakken dan bij een eerste zwangerschap.

Mijn ervaring
Ik ben achteraf erg blij dat ik bij Femke de keus heb gemaakt om 6 weken voor de uitgerekende datum mijn verlof in te laten gaan. Ondanks dat je collega’s rekening houden met je zwangerschap wegen de laatste loodjes echt het zwaarst. Je werkt vaak door op de automatische piloot en wanneer je tot rust komt merk je pas hoeveel het werk die laatste weken toch van je gevergd heeft. Toen ik thuis zat, had ik ondanks de verhuizing en alles er om heen, veel meer rust. Zo heb ik me goed voor kunnen bereiden op een mooie bevalling.

Nog 14 weken te gaan
Dinsdag ben ik 20 weken zwanger, wat inhoud dat ik nog 14 werkweken te gaan heb. Gezien mijn gezondheidssituatie op dit moment heb ik op eigen verzoek donderdag aan afspraak staan met de Arbo arts. Ik wil graag doorwerken, maar ik wil de gezondheid van ons kindje onder geen beding in gevaar brengen. Ik heb daarom een gesprek aangevraagd met onze bedrijfsarts om hopelijk een goede modus te vinden waarop dit haalbaar is.

Ik ben heel benieuwd wat jullie keus is geweest en de motivatie erachter. Ik zou het leuk vinden om jullie reacties hieronder te lezen.

4 Reacties op “Verlof, 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum?

  1. 6 weken, drukke baan en stress was niet echt lekker met een baby in mijn buik. Ik vind trouwens, ondanks dag ik erg voorstander ben van vrouwen met een (parttime) carrière dat er weinig begrip is voor de werkende zwangere. Er veranderd zo ontzettend veel aan je lijf. Merkte ook dat in mijn omgeving sommige het al falen zagen om 6 weken van te voren te stoppen met werken… Erg zonde in mijn idee! Er gebeurd zo iets speciaals. Nu ben ik niet compleet blanco, heb voor mijn zoon een dochter verloren dus dat zal vast mijn ervaring beïnvloeden.

    Liked by 1 persoon

    • Oh, Liz wat ontzettend moeilijk dat je een dochtertje bent verloren. Geen woorden voor! Het verlof in Nederland is inderdaad erg beperkt. Gelukkig hebben mijn collega’s altijd wel erg begripvol gereageerd. Maar het zou fijn zijn als we meer kunnen stil staan bij alle veranderingen die we in 9 maanden doormaken + de tijd er na.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s