Paracetamol, een risico tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn, misselijk of verhoging, vraag jezelf af of je die paracetamol echt nodig hebt. Paracetamol tijdens de zwangerschap kan namelijk een risico vormen voor de baby.

Gedragsproblemen door paracetamol
Aan de Universiteit van Bristol vonden onderzoekers een verband tussen gedragsproblemen bij kinderen als gevolg van het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap.

Hyperactiviteit 
Aan dit onderzoek deden 8.000 zwangeren vrouwen mee. De helft van hen gebruikte paracetamol als pijnstiller. De onderzoekers zagen dat bij kinderen op 7 jarige leeftijd 1,3 keer zo vaak hyperactiviteit werd vastgesteld als bij de kinderen van de groep vrouwen die geen paracetamol hadden gebruikt.

Derde trimester 
Tijdens het derde trimester, dat loopt vanaf week 28 tot aan de bevalling, is het risico van het gebruik van paracetamol het grootst. Helaas is er nog geen duidelijkheid gegeven vanaf welke hoeveelheid de pijnstiller schadelijk is. Pijnstillers als ibuprofen of andere zwaardere pijnstillers blijven alsnog minder veilig dan paracetamol, maar dat sluit niet uit dat je het dus beter kunt laten.

Voor mij geen pijnstillers meer!
Nu ik in verwachting ben van onze tweede moet ik eerlijk toegeven dat ik het eerste trimester een enkele keer paracetamol heb ingenomen vanwege hoofdpijn klachten. Met deze informatie zal ik de volgende keer nog eens twee keer nadenken voordat ik de pijnstiller inneem, alles voor de gezondheid van mijn kindje. Op tijd naar bed en voldoende rust pakken doet vaak ook wonderen en komt je kindje juist alleen maar ten goede.paracetamol

3 Reacties op “Paracetamol, een risico tijdens de zwangerschap

 1. Is er ook gekeken naar de hoeveelheid paracetamol Anna? Een enkele lijkt me heel anders dan dagelijks 2 stuks.
  En je moet je soms ook afvragen wat erger is. Een moeder die heel de dag pijn heeft en daardoor veel meer adrenaline aanmaakt wat ook niet het beste is voor je kind, of een vrolijke moeder die zonder pijn met een enkele paracetamol veel gelukkiger is… maar uiteraard moet iedereen dat voor zich bepalen. Maar ik vind die enkele onderzoeken soms zoveel stof doen opwaaien terwijl er niet naar de keerzijde gekeken wordt.

  Liked by 1 persoon

  • Hi Mirjam,
   zoals beschreven is het niet aantoonbaar om welke hoeveelheid het gaat. Natuurlijk is in sommige gevallen het beter om een paracetamol te nemen dan pijn te hebben, maar in veel gevallen kun je ook best af zonder door bijvoorbeeld op tijd je bed in te duiken en goed uit te rusten. Iedereen zal dat zelf in moeten schatten. Ik ben blij dat ik dit nu weet zodat ik bewuster de keus kan maken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s