Hoogzwanger vast in het buiteland

Jeetje, het zal je overkomen! Je bent vanuit Nederland (hoog)zwanger op het vliegtuig gestapt en wanneer je vanaf je vakantiebestemming terug wilt vliegen wordt de toegang tot het vliegtuig je geweigerd.

Toegang tot het vliegtuig wordt geweigerd
Het overkomt de Tielse Ellen. Ze is hoogzwanger, 33 weken en 3 dagen, en zit vast op Bali. Haar fit2flyverklaring zou niet in orde zijn. Echter bij vertrek vanuit Nederland heeft zij nadrukkelijk nagevraagd of zij met dezelfde papieren ook weer terug mocht vliegen. De medewerkster van de luchtvaartmaatschappij Qatar Airways en reisorganisatie D-Reizen verzekerde haar dat dit geen probleem zou zijn. Met de hele familie vertrokken zij naar Bali voor het huwelijk van haar broer.

Terugvlucht
Toen zij zondagavond met zijn allen terug wilde vliegen werd Ellen de toegang tot het vliegtuig geweigerd. Hoe is het mogelijk? Haar fit2flyverklaring zou volgens het personeel van de luchtvaartmaatschappij niet voldoende zijn. Er moet een gezondheidsverklaring komen van een lokale arts, alleen weet niemand haar te vertellen waar ze die lokale arts dan kan vinden en een slaapplaats voor die nacht moeten zij zelf maar zoeken. Midden in de nacht staat ze daar samen met haar man. Haar familie stapt in het vliegtuig om terug te gaan naar Nederland. Zij blijven achter en zitten nog steeds vast op Bali. Ellen heeft gelukkig contact met haar verzekering, wat haar enige hoop geeft. Bevallen in het buiteland is voor haar geen optie, wat ik me goed voor kan stellen!

Regels per maatschappij verschillend
Vanaf 28 weken heb je een Engelse verklaring nodig van je arts of verloskundige om tijdens je zwangerschap te mogen vliegen. Deze verklaring mag niet meer dan 7 dagen oud zijn. Echter hanteren maatschappijen hun eigen regels voor wat betreft het aantal weken dat ze een zwangere vrouw nog aan boord nemen. Zoek dus goed uit welke regels de maatschappij waarmee jij vliegt hanteert. Op de website van de maatschappij zal dit vermeld staan, maak hiervan een printje en neem dit mee op reis, zodat je altijd aan kan tonen dat je voldoet aan de regels die zij op de site publiceren.

MoedersNatuurlijk hoopt dat Ellen snel samen met haar man naar Nederland kan vertrekken. Heel veel sterkte gewenst en natuurlijk een mooie bevalling, hoewel die voor nu misschien nog ver weg lijkt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s