Bloedverlies tijdens mijn zwangerschap, help! 

Het is maandagochtend, ik geniet van mijn vrije dag en het mooie weer. Femke ligt lekker te slapen als ik tussen al het harde (blog)werk door even naar de wc ga.

Bloedverlies, help!
Ik schrik me naar, bloed! De schrik van iedere zwangere vrouw denk ik. Dit is precies wat je niet wilt zien en niet mee wilt maken. De ergste scenario’s schieten gelijk door mijn hoofd. Ik bel direct Edwin op en probeer rustig te blijven. Edwin vraagt ook hoe ik me verder voel. Goed gelukkig en niet anders dan anders, naja voordat ik naar de wc ging dan. Nu ben ik alleen maar bang dat ons het ergste zal overkomen. Edwin en ik besluiten eerst de verloskundige te bellen.

Bel de verloskundige
Ik bel met de verloskundige, vertel haar dat ik 18 weken en 6 dagen zwanger ben en dat ik zojuist helderrood bloedverlies had bij het plassen. Ze vraagt me of ik buikpijn heb, harde ontlasting heb gehad of gemeenschap heb gehad (wat vragen ze dat altijd netjes en iets terughoudend). Nee, niets van dat. Gelukkig ook geen buikpijn, wat een goed teken is neem ik aan. Inmiddels voel ik door alle spanning en schrik wel stevige hoofdpijn opkomen, maar dat zakt vanzelf wel weer.

Hartje luisteren
Gelukkig stelt de verloskundige voor om straks even langs te komen in de praktijk. Ze rijdt nu nog haar visites, maar zal me begin van de middag, ergens tussen 13.00-14.00 uur bellen. Prima, die twee uurtjes zing ik nog wel even uit. Ik bel mijn moeder, waar ik even mijn tranen laat gaan en de ergste spanning probeer kwijt te raken. Ze vraagt heel lief of ze naar me toe moet komen, maar dat hoeft niet. Edwin komt gelukkig zo naar huis en Femke slaapt nog steeds, dus ik probeer wat afleiding te zoeken.

Kloppend hartje
Gelukkig horen we bij de verloskundige het hartje kloppen. Wat een opluchting. Om toch een oorzaak vast te stellen voor het bloedverlies worden we direct doorgestuurd naar het ziekenhuis voor controle bij de gynaecoloog.

Bij de gynaecoloog
De gynaecoloog wil graag een inwendige echo maken. Fijn, in de meest charmante stoel die er is, benen in de beugels en gluren maar.  En ja hoor, daar ziet ze het al. De ligging van mijn placenta vergroot de kans op bloedingen. Ik ben geen arts, dus of ik de juiste termen gebruik of het helemaal juist zal omschrijven weet ik niet, maar het probleem zit hem dus in mijn placenta die te ver aan de voorkant of te ver naar beneden ligt, zoals je hieronder op het middelste plaatje kunt zien.Placenta praevia partiel noemen ze dat.

placenta-praevia

Rust houden!
Het advies van de gynaecoloog is rust! Rust en niet tillen en geen inspannende werkzaamheden verrichten. Poe, daar zeg je me wat, met een kleintje van 1 dat thuis actief om ons heen kruipt en opgepakt wil worden. Daar moeten we nog echt naar een oplossing zoeken. Ook het huishoudelijk werk moet zoveel mogelijk beperkt worden. Doe ik dit niet, dan is de kans op een volgende bloeding zeer groot.

Gevolg
Bij iedere bloeding zal ik contact op moeten nemen met de spoed afdeling Gynaecologie, waar ze per keer de situatie zullen bekijken. Een opname is in dat geval niet uitgesloten, aangezien de bloedingen de baarmoedermond kunnen stimuleren, met weeën als gevolg.
Aangezien de zwangerschap nog lang niet ver genoeg gevorderd is moeten we alle risico’s zien te beperken. Het advies van de gyn zal ik dan ook echt opvolgen, hoe moeilijk dat ook is.

Doordat mijn baarmoeder de komende periode nog zal groeien bestaat ook de kans dat mijn placenta optrekt naar boven. Daarmee zou het probleem mogelijk verholpen kunnen zijn. Daar ga ik vooralsnog maar even vanuit, zodat ik ook uit kan kijken naar een normale bevalling. Volgende week hebben we de 20 weken echo gepland staan. Begin september moeten we terug naar het ziekenhuis voor een extra echo, die ook bij 30 weken zal volgen. Ik vind alle controle alleen maar fijn. Beter 3 keer te veel, dan 1x te weinig.

Opluchting!
Wat een last valt er van onze schouders. Gelukkig gaat het met het kleintje in mijn buik allemaal goed en krijgen we nog een mooie echo foto mee van het gezichtje.

7 Reacties op “Bloedverlies tijdens mijn zwangerschap, help! 

  1. Jeetje Anna! Dat zal schrikken geweest zijn! Fijn dat ze gelijk alles zo goed gecontroleerd hebben en dat er goede afspraken zijn gemaakt, mocht het weer gebeuren. Hopelijk blijft het bij deze ene keer!

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Update, mijn 20ste zwangerschaps week | MoedersNatuurlijk·

  3. Pingback: Hoera! MoedersNatuurlijk bestaat 1 jaar! | MoedersNatuurlijk·

  4. Pingback: Hoe het is om je kindje niet op te mogen tillen | MoedersNatuurlijk·

  5. Pingback: Hoe het is om je kindje niet op te mogen tillen |·

  6. Pingback: Bloedverlies tijdens de zwangerschap (8 weken), over twijfel, verdriet en angst - Lotus Writings·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s