Huilbaby? Nee, ons kindje heeft een allergie!

Femke heeft de eerste maanden veel gehuild, echt veel. Ze was ontroostbaar, wilde dagen gedragen worden en sliep nauwelijks. Ik was werkelijk dood op. Maar ach, je bent voor het eerst moeder geworden en je weet nou eenmaal dat baby’s huilen. Hoeveel dat dan is dat weet je niet.

Op een bepaald moment leek het niet te stoppen. Toen mijn moeder ’s ochtends belde voor een gezellig praatje en vroeg hoe het met me ging, knapte ik. Dikke tranen! Ik wist niet meer hoe ik Femke moest troosten. Door alle gebroken nachten, de borstvoeding die ik haar ook ’s nachts op verzoek gaf, het huilen overdag en alles wat je op je bordje krijgt als kersverse ouders, werd het huilen van Fem me te veel.

Ik besloot de huisarts te bellen en mijn moeder zou die ochtend naar mij toekomen. Ik vertelde de assistente dat Femke veel huilde en dat ik haar niet meer stil kreeg. Het was op dat moment vrijdagochtend, maandagochtend was er weer plek.

Toen mijn moeder bij me was en zag hoe Femke er aan toe was, zei ze me de huisarts opnieuw te bellen, met het verzoek die dag nog langs te komen en niet zo het weekend in te gaan.

Verborgen reflux
We hadden zelf al wel het een en ander op internet opgezocht. Femke overstrekte zich namelijk enorm, wilde niet plat liggen, had veel de hik en moest veel hoesten.Daarnaast kreeg ze borstvoeding en lag ze het liefst de hele dag bij mij aan de borst. Ik twijfelde eerst of mijn productie wel voldoende was, maar daar was niets mis mee, constateerde ik na een dag lang alles gekolfd te hebben. De reden dat Femke bij mij wilde drinken was vanwege het ongemak dat zij de hele dag had. Ik schreef eerder een blog over “Die rot reflux“.

Hebben we dan een huilbaby? 
Nee, we hebben geen huilbaby, althans. Femke huilde wel al 3 weken lang, meer dan 3 dagen per week en 3 uur per dag, waarmee ze aan de criteria van een huilbaby voldeed, maar daar was dus een oorzaak voor. Femke had last van verborgen reflux. Haar eten kwam dus terug, maar ze hoefde niet te spugen, ze slikte het terug in, wat irritatie aan haar slokdarm veroorzaakte.

Medicijnen, maar klachten niet verdwenen
Gelukkig kreeg ik diezelfde dag nog medicijnen mee van de huisarts. Het was een verademing. We zagen absoluut verbetering. Helaas was het nog niet over. Het overstrekken bleef en ook kreeg Femke last van eczeem-achtige klachten. Haar nekje lag helemaal open, maar ook zat ze vanaf haar geboorte af aan onder de kleine pukkeltjes. Niemand keek er van op, maar mijn moeder gevoel liet me weten dat dit niet goed was.

Allergie
Aangezien ik zelf intolerant ben voor gluten en koemelk moeilijk verdraag ging ik het in die hoek zoeken. Ik belde wel met de assistente om te overleggen en begon daarna direct aan een volledig koemelkvrij dieet.

Koemelk, geitenmelk, soja en ei
In de borstvoedingsgroep waarbij ik aangesloten was op Facebook had ik gelezen dat de eiwitsamenstelling van koemelk, geitenmelk, soja en ei (en pinda) sterk op elkaar lijken. Ik besloot dus al die dingen te laten staan. Vanwege mijn glutenintolerantie moest ik altijd al alle etiketten lezen in de supermarkt. Voor je kind doe je alles, dus zou ik de rest ook schrappen. Aangezien Fem borstvoeding kreeg en dus alles via mijn melk ook binnen kreeg was dit de enige manier.

Geen koekjes, sausjes, boter, kaas en hagelslag maar dan ook echt niets waar ook maar een vorm van melk (of soja en ei) doorheen zit. Het was lastig, soms wat puzzelen, maar het lukte. Ik hield vol! Toen het geen resultaat leek te hebben belde ik wederom met de huisarts. Volhouden, gaf ze aan. Het kon wel 4 weken duren voordat het effect zou hebben. En ja hoor, na 4 weken kwam er verbetering en enkele weken daarna ging het stukken beter. Eindelijk overstrekte Femke zich niet meer, haar nekje genas en zag er weer mooi gaaf uit, ze sliep stukken beter, boerde ze niet meer op en was ze gewoon een stuk vrolijker. Voor mij een teken dat we na al die maanden eindelijk het juiste deden.

Waarom vertelde niemand dit?
Waarom vertelde niemand ons over een koemelkallergie, terwijl de symptonen toch zo duidelijk waren. Ach, ik kan het ook niemand kwalijk nemen. Gelukkig zijn we zelf opzoek gegaan en hebben we de oorzaak gevonden. Door middel van dit blog wil ik alleen wel andere ouders laten zien dat er een oorzaak kan zijn voor het velen huilen.

Koemelk introduceren
Zo nu en dan proberen we kleine dingen aan te bieden waar melk of ei in zit. Helaas gaat dat nog steeds niet goed. Zodra Femke iets verkeerde heeft gegeten huilt ze veel meer, slaapt ze ’s nachts niet door (wat ze sinds 10 maanden wel doet) en begint ze zich weer te overstrekken.

Alternatieve voeding
Femke heeft tot 9 maanden borstvoeding gekregen en is daarna overgestapt op hypoallergene melk. In het begin moest ze erg wennen aan de smaak – en wij aan de lucht, want jeetje wat stinkt dat-. Ze doet het er enorm goed op en is gelukkig klachten vrij.

nutramigen.png

let op, ik ben geen arts!
Helaas, ik ben geen arts. Ik spreek puur vanuit de ervaring die wij hebben met Femke. Heb je het vermoeden van reflux of een allergie, bespreek dit dan met jouw huisarts of de arts van het consultatiebureau. Natuurlijk mag je altijd je verhaal met mij delen en kan ik kijken waar ik eventueel tips kan geven.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s