Het maken van een geboorteplan

Misschien dat je bij het lezen van de titel al denkt, “Leuk zo’n geboorteplan, maar grote kans dat alles toch anders verloopt”. Het maken van een geboorteplan is niet alleen fijn tijdens de bevalling en geboorte zelf, maar het zal jou en je partner ook helpen in de aanloop er naartoe. 

Geboortewensen 

Tijdens de zwangerschap van Femke maakte ik samen met Edwin een geboorteplan. Uiteindelijk heb ik het geen geboorteplan genoemd, maar noemde ik het op aanraden van mijn yogadocente “Geboortewensen”. Een plan klinkt als iets dat vast staat en dus volgens plan zou moeten verlopen. Iets wat bij een bevalling zeer onwaarschijnlijk is. Wanneer je spreekt over wensen, spreek je uit hoe je het graag zou willen hebben, maar dat je er voor openstaat indien het anders loopt. Artsen kunnen dit erg waarderen. Aangezien wij graag in het ziekenhuis wilde bevallen vond ik dit een waardevolle tip.

Wat zet je in een geboorteplan of op jouw geboortewensen?
Er zijn zoveel dingen die tijdens een bevalling op je afkomen, dat het fijn is om er van te voren over na te denken en te bespreken met je partner. Zijn jullie het eens over eventuele ingrepen (wanneer je een keuze hebt) en weet je partner wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling?  In deze blog wil ik je meenemen en verschillende punten noemen waar je over na zou kunnen denken.

Waar willen jullie bevallen?
Zou je graag thuis willen bevallen of toch liever in het ziekenhuis? Heb je ook al eens gedacht aan een kraamhotel?

Misschien hebben jullie net als wij meerdere ziekenhuizen in de buurt. Voor welk ziekenhuis kies je dan wanneer je niet thuis wilt of mag bevallen? Wij hebben twee ziekenhuizen bezocht op de speciale avonden die ze daar voor organiseren. Uiteindelijk hebben we daarna een keus gemaakt. Ik kan je zeker aanraden om een informatieavond in het ziekenhuis te bezoeken. Je mag dan de kamers zien, je ziet de faciliteiten die ze er hebben, je hoort of je in alle gevallen op dezelfde kamer mag blijven of dat er in bepaalde situaties uitgeweken moet worden naar een andere kamer (dit kan tijdens je bevalling gebeuren!).

Thuis bevallen?
Zorg dat je tijdig je kraampakket in huis hebt, dat je in de meeste gevallen via de zorgverzekering (gratis) kan bestellen. Moet je nog andere spullen in huis hebben, zorg dan dat die binnen handbereik liggen en dat je partner ze ook weet te vinden. Helaas kan een thuisbevalling ook nog eindigen in het ziekenhuis, zorg dus altijd voor de welbekende vluchtkoffer.

Wie mag er bij jullie bevalling zijn?
De bevalling is een mooi, bijzonder, maar ook vooral intiem moment. Wie willen jullie hier graag bij hebben, maar ook wie niet! Willen jullie dit samen doen met zo min mogelijk mensen om jullie heen of wil je graag je moeder of een goede vriendin bij de bevalling hebben. Al gedacht aan de arts assistenten, mogen zij mee kijken? Waar wil je graag dat jouw partner is? Achter je of naast je?

Foto’s of filmpjes
Helaas kunnen Edwin en ik het daar niet over eens worden…Ik zou heel graag een geboorte fotograaf willen die de bevalling en de geboorte vastlegt. Edwin vindt de bevalling al spannend genoeg en wil hier geen “feestje” van maken met een fotograaf. Wij hebben direct na de bevalling wel foto’s laten maken door de verloskundige. Ik vind ze nog steeds zo mooi! Zo intens en puur, vol emotie.

Pijnbestrijding
De welbekende ruggenprik, heb jij er al over nagedacht? Er zijn ook nog andere vormen van pijnbestrijding, maar helaas kleven er ook nadelen aan. Weer voor jezelf af wat voor jou belangrijk is.

Ik wil in het kort de voor- en nadelen van een ruggenprik met jullie delen.

  • Voordelen ruggenprik: werkt snel, je wordt er niet suf van, je voelt minder pijn.
  • Nadelen ruggenprik: de kans op het gebruik van een vacuümpomp of tang is groter, je kunt je benen tijdelijk niet meer gebruiken, dus ook niet meer uit bed om even te staat of een klein stukje te lopen. Het persen duurt meestal langer, je bloeddruk kan dalen waardoor je je niet lekker kunt voelen en er treden vaak problemen op met plassen.

Geef je verwachtingen aan!
Het is fijn als de verloskundige en de artsen weten wat jullie verwachtingen zijn mocht er ingegrepen moeten worden. Ik wilde graag overal in betrokken worden, maar er zijn ook zat vriendinnen die zeggen “Ze doen maar wat nodig is, ik hoef het absoluut niet te weten”. Mocht jij op het moment zelf geen beslissingen meer kunnen nemen, laat dan de keus over aan je partner. Door het maken van dit plan weet hij waarschijnlijk het beste wat jij zou willen. Vertelt de arts iets wat je niet begrijpt, vraag dan gewoon om uitleg.

Vliezen..
Wat als je vliezen niet breken? Hoe lang kunnen ze nog wachten en wat zijn de voor- en nadelen van het kunstmatig breken van de vliezen. Wat zou je prettig vinden wanneer je de keus hebt?

De weeën zijn begonnen!
Eindelijk, hier heb je 9 maanden op gewacht! De weeën zij begonnen. Maar wat als de weeën afnemen? Wil je afwachten tot ze weer terugkomen of wil je dat je vliezen worden gebroken, zou je bijstimulatie willen? Vraag de verloskundige altijd naar de mogelijkheden die op dat moment bij jouw situatie passen. Weeën kunnen afnemen door het veranderen van de situatie, bijvoorbeeld tijdens de rit naar het ziekenhuis. Dit heeft te maken met de spanning en hoeft dus niet erg te zijn. Probeer je in nieuwe situaties te herpakken zodat de weeën weer terug kunnen komen.

De geboorte!
Na 9 maanden wachten en een bevalling verder is eindelijk het moment daar! Jullie kindje zal geboren worden. Wil je een houding aannemen waarin je het kindje geboren ziet worden? Wist je dat jij of je partner het kindje zelf aan mogen pakken en op de borst mogen leggen of laat je dit toch liever aan de verloskundige over? Denk hier ook weer na over een foto, dit zijn zulke bijzondere momenten.

Wil je graag huid op huid contact of wil je liever een (nacht)hemdje aan – In het geval van een geplande keizersnede is huid op huid contact ook mogelijk.

De navelstreng, wie mag hem doorknippen? Laten jullie de navelstreng eerst uitkloppen, hier zitten namelijk veel voordelen aan.Wil je misschien wel stamcellen bewaren?

Wat als er iets met jullie kindje is, waardoor het mee moet worden genomen naar een andere ruimte in het ziekenhuis, wil je dat je partner dan bij jou blijft of met jullie kindje mee gaat!

Wil je graag borstvoeding geven, wil je de baby dan de tijd geven om zelf de borst te laten zoeken?

Het grote nieuws delen!
Jullie willen familie en vriendin natuurlijk graag informeren. Wie belt uiteindelijk de familie/vrienden om het mooie nieuws te vertellen? Wees ook voorbereid op de vraag wanneer ze op bezoek mogen komen. Willen jullie wel direct bezoek ontvangen of willen jullie eerst even samen genieten en wennen aan deze bijzondere, nieuwe situatie.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze tips vonden. Laat gerust een berichtje achter met andere tips die hier niet in staan.

Een Reactie op “Het maken van een geboorteplan

  1. Pingback: Thuis bevallen of in het ziekenhuis? |·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s