Alweer zwanger?

Zoals de meeste van jullie zullen weten zijn wij op 7 augustus 2015 trotse ouders geworden van onze prachtige dochter, Femke! Hoera, ze wordt dus bijna 1 jaar! En…zoals jullie waarschijnlijk ook weten ben ik (al)weer in verwachting.

Omdat ik hier regelmatig vragen over krijg leek het mij leuk om hier voor jullie over te schrijven. De vraag “Nu al een tweede” heb ik namelijk de afgelopen tijd zoveel gekregen.

Mijn eerste zwangerschap
Mijn eerste zwangerschap was absoluut niet vanzelfsprekend. Ik ben jong (inmiddels 28), leef gezond, rook niet, drink niet, heb geen overgewicht en heb verder geen ziektes, allemaal positieve punten wanneer je een kindje wilt krijgen. Ik zag dan ook totaal geen problemen toen ik stopte met de pil en was in de veronderstelling zo zwanger te zijn. Best naïef misschien, maar op dat moment had ik zoveel zwangere in mijn omgeving en ik hoorde nooit iemand over het niet of moeilijk kunnen krijgen van een kindje. Helaas lukte het niet op zwanger te raken en hadden wij uiteindelijk een traject in het ziekenhuis.

Onregelmatige cyclus
Omdat ik na het stoppen met de pil geen regelmatige cyclus kreeg nam ik contact op met mijn huisarts. Ik vertelde haar over onze kinderwens. Mijn toenmalige huisarts, op dat moment zelf zwanger, zag volgens mij het verlangen in mijn ogen en gaf mij een verwijsbrief voor de gynaecoloog. Gelukkig, want dit gaat lang niet altijd zo makkelijk. Eenmaal bij de gynaecoloog onder behandeling, bleek dat de oorzaak was dat ik niet altijd een eisprong zou hebben. Noodzakelijk wanneer je zwanger wilt worden! Gelukkig vertelde hij mij dat dit met hulp van medicatie te regelen viel. En ja hoor, na een aantal maanden bleek het raak!

Waarschuwing van de gynaecoloog
Dol blij en gelukkig bedank ik mijn gynaecoloog nadat hij een mooie echo heeft gemaakt. Het is echt, we verwachten een kindje! Na een aantal afspraken maak ik de overstap van gynaecoloog naar de verloskundige, maar niet zonder laatste gesprek met de gyn. Hij verteld mij dat wanneer we ooit de wens hebben voor een tweede kindje het mogelijk wel vanzelf kan gaan. De verandering in mijn lijf door de eerste zwangerschap, de hormonen, alles bij elkaar kan het mogelijk maken dat mijn lichaam het bij een tweede misschien wel zelf zou kunnen. Ik luister aandachtig, maar bij het verlaten van de kamer zijn wij alleen maar dol gelukkig dat we nu ons eerste kindje mogen verwachten. 

9 maanden borstvoeding 
Femke heeft precies 9 maanden borstvoeding gekregen. Dit was niet altijd even makkelijk, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Met 7 maanden ben ik begonnen met afbouwen, wat ook goed lukte in combi met de vaste voeding die ze toen kreeg. Alleen, mijn cyclus kwam maar niet terug. Ik maakte me nog geen zorgen, want dat zou vanzelf wel opgang komen. Voor Femke had ik ook geen regelmatige cyclus, dus dat mijn menstruatie nu uitbleef was voor mij geen teken van een mogelijke zwangerschap.

Moe, misselijk en vreemde trek
Ik zat op mijn werk middenin een reorganisatie en was bijna mijn baan kwijt. Ik dacht dat ik daar zo moe van was en dat de misselijkheid werd veroorzaakt door alle spanningen op kantoor. Totdat we op vakantie waren en ik trek kreeg in hele andere dingen. Wanneer was ik eigenlijk voor het laatst ongesteld geweest? Dit was toch al even geleden….Zou ik…zwanger zijn? Ik durfde het bijna niet te denken, want dat het dit keer “vanzelf” zou gaan moest ik nog maar zien. Toch kon ik de gedachte niet uit mijn hoofd zetten en luisterde goed naar de signalen die mijn lichaam me gaf.

Zwangerschapstest op Texel
Het was al tegen half 5 ’s middags en we zaten op een vakantiepark op Texel. Toch nog maar even het dorp in om een test te kopen. Het is altijd onze wens geweest om nog een kindje te krijgen, maar door de ervaring met de eerste zwangerschap weten we dat het niet vanzelfsprekend is. Ik durfde ook bijna niet te denken aan een positieve test, omdat ik toch bang was voor de teleurstelling.

05.00 uur ’s ochtends, eindelijk het moment om te testen!
De avond was gelukkig voorbij gevlogen. Ik had door de zenuwen toch wat minder goed geslapen. Toen ik Femke om 05.00 uur een flesje had gegeven en ze weer lekker was gaan slapen kon ik eindelijk de test doen. Ik wilde mijn timer op vijf minuten zetten om na die tijd de uitslag van de test te bekijken, maar zodra het controle streepje tevoorschijn kwam, was ook het teststreepje gelijk zichtbaar! Is het echt?

Zwanger!

Ik kon mijn ogen niet geloven! Zou onze droom voor een tweede kindje dan echt uitkomen! De eerste weken blijven spannend, maar eindelijk was mijn vermoeidheid, de misselijkheid en vreemde trek verklaarbaar. Enkele dagen nadat we thuis kwamen van Texel hadden we onze eerste echo! Ja hoor! Het is echt waar! Femke wordt grote zus! Als Femke straks 1,5 jaar is heeft ze er een lief broertje of zusje bij.

Ik maakte een aankondigingsvideo voor jullie, waar iedereen zo lief op heeft gereageerd.

Toch krijg ik best vaak de opmerking “Nu al een tweede”. Het voelt alsof ik me moet verdedigen voor zoiets moois. Wij zijn dol gelukkig dat mijn lichaam het dit keer zelf heeft gedaan en dat we onverwacht zoiets moois in ons leven erbij krijgen. Lieve volgers, we hebben het niet voor het zeggen. Een zwangerschap is prachtig, maar de weg er naar toe kan soms moeilijk en zwaar zijn. Laten we minder proberen te oordelen, dat zou zo fijn zijn!

 

 

 

25 Reacties op “Alweer zwanger?

 1. Mooi geschreven! En hartstikke leuk, zo dichtbij elkaar. Onze dochters schelen elf maanden, dus nog minder, maar ik zie nu hoeveel lol die twee samen hebben. Opmerkingen kreeg ik ook, jammer. Maar mensen hebben bijna altijd iets te oordelen.

  Liked by 1 persoon

 2. Mooi geschreven en heel herkenbaar! Wij hebben dezelfde weg afgelegd en inmiddels een geweldige tweeling van alweer 4 jaar!
  Omdat ik werkzaam ben op de gynaecologie zie ik heel veel mensen voorbij komen met een kinderwens… Soms lukt het, soms ook niet… Ook zwangerschappen die afgebroken worden omdat “het nu even niet uitkomt” zie ik voorbij komen.. Vreselijk vind ik dat! Het mogen krijgen van een kindje is zo bijzonder! Daarom geniet er lekker van en laat anderen maar praten😊!

  Liked by 1 persoon

  • Een tweeling lijkt me ook zo bijzonder, heel mooi! Onvoorstelbaar dat mensen kunnen zeggen “het komt nu niet uit”, en aan de andere kant zie je mensen komen die niets liever willen dan een kindje krijgen. Moeilijk om dat naast elkaar te zien denk ik.

   Like

 3. Zo’n mooi verhaal. Ik wilde heel graag snel een tweede. (Ellie is nu 10m) maar door de traumatische bevalling (spoedks) is de schrik even groter dan de wens. Wat ik ergens wel jammer vind. Trek je niets aan van die vervelende vragen. Geniet ervan 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Ik betrap mezelf er op dat ik dat ook snel roep wanneer iemand binnen 2,5 jaar na de eerste (al)weer in verwachting is.
  Maar dat komt meer omdat ik er juist bewust voor koos om minimaal 3 jaar er tussen te laten ivm ook verschillende factoren.
  Dit blog te lezen zet me wel aan het denken en ik zal niet meer zo snel zeggen : “jeetje nu al?!” 🙈🙊

  Liked by 1 persoon

 5. Tussen kind1 en 2 zit 14maanden, tussen Kind 2 en 3&4 zit 16 maanden. Hier 4 kinderen op 2,5 jaar tijd. Bewust voor gekozen en geluk gehad dat de natuur zo goed meewerkte. Het is druk, maar ect waar, het is heerlijk. Trek je niets aan van wat anderen zeggen, ze weten van niet beter😘😘😘

  Liked by 1 persoon

 6. Oooh, da’s toch super fijn dat je zo gemakkelijk en natuurlijk zwanger bent geworden :). Zelfs was ik opnieuw zwanger van mijn 2de kindje toen mijn zoontje amper 6 maanden was. Ook totaal ongepland natuurlijk.

  Het was een grote verrassing en ik vond het eerlijk gezegd zeer eng om zo kort op elkaar twee kindjes te hebben, maar ondertussen (Jules is 3 en Alixe is er net 2) vind ik het suuuuper. Ik zou het iedereen kunnen aanraden. Mijn kinderen hebben zoveel aan elkaar en wanneer ze samen zijn heb ik er bijna geen kijken naar ;).

  Proficiat met je zwangerschap! Geniet ervan 😀

  Liked by 1 persoon

 7. Pingback: Niet getrouwd, maar wel kinderen | MoedersNatuurlijk·

 8. Herkenbaar! Luka isbhet weekend 15 maanden en ik ben nu ruim 39 weken zwanger! Dus ook “weinig” verschil wij hebben hier bewust voor gekozen voor zover dat mogelijk is. Nog steeds zijn sommige reacties stom… Als “sterkte” of “geniet nog maar van je rust” maar heel soms kom ik iemand tegen en die zegt dan meid wat leuk!!! Wat zullen ze veel aan elkaar hebben enz… En dat maakt je dan blij… Ik vind nu het einde van de zwangerschap het wel heel zwaar met Luka maar ik vond Luka zijn zwangerschap ook heel zwaar op het einde haha denk dat dat die bekende loodjes zijn! Gewoon lekker genieten! Vet leuk toch! 2 van die heerlijke mini mensjes het is fantastisch en prachtig dat het je gegund is… Hele fijne zwangerschap!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s