Rookvrije speelplaatsen! 

Longen van kinderen kwetsbaar en volop in ontwikkeling

Vanmiddag wandelde ik tijdens mijn lunchpauze over de markt. Een moeder zat samen met haar dochtertje op een bankje. Gezellig dacht ik, totdat ik zag dat de moeder met een sigaret zat en de rook uitblies is het gezicht van het kleine meisje. Onvoorstelbaar, in ieder geval voor mij, als niet roker. Wellicht deed de moeder het onbewust, maar dat het niet goed is voor jongere kinderen staat vast. De longen van jonge kinderen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling en erg kwetsbaar. 

Rookvrije speelplaatsen!

Het longfonds maakt zich hier ook zorgen over en heeft nu in samenwerking met gemeenten en speeltuinen een stappenplan ontwikkeld om speelplaatsen rookvrij te maken. Directeur Michael Rutgers zegt, “Zien roken, doet roken”. Het risico zit met name in het voorbeeldgedrag en het meeroken. 

Standaard in het buitenland 

Onze overheid stelt rookvrije speeltuinen (nog) niet verplicht. Vreemd, want in Frankrijk, de Verenigde Staten en Engeland is een rookvrije speeltuin de standaard. 

Wat vinden jullie?

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Volgens TNS NIPO is in Nederland ruim driekwart van de mensen voor een rookvrije speeltuin. Slechts een kwart is tegen. Ik ben zelf geen roker en ook heel erg voor rookvrije speeltuinen. Laat je weer een berichtje achter? 

6 Reacties op “Rookvrije speelplaatsen! 

  1. Ja die moeten zeker rookvrij zijn en blijven die speelplaatsen. Hier in België hebben ze de beslissing genomen dat er in de wacht rijen van pretparken niet meer gerookt mag worden. Uitstekend initiatief

    Liked by 2 people

  2. Ik ben ook zeker voor rookvrije speelplaatsen! Roken in het bijzijn van kinderen is nooit goed te praten. Ookal rook je niet in dezelfde ruimte, die smerige lucht neem je overal mee naar toe. Ik ben echt vies van rokende mensen en een veel slechter voorbeeld bestaat er in mijn ogen ook niet voor kinderen. Ouders die roken stellen hun verslaving boven de gezondheid van hun kinderen!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s