Certificaat “Gezonde school” – Frisdrankverbod!

Hebben jullie ook gehoord over het mogelijke verbod op frisdrank op scholen? Ik ben het stellig met het Voedingscentrum eens.

Waarom kinderen aan suikers laten wennen?

Waarom zou je kinderen laten wennen aan zoete drankjes en limonad? Buiten dat ze voor overgewicht zorgen zijn ze ook nog eens slecht voor het gebit. Ik ben zelf geen groot voorstander van melk, maar dat komt misschien door de allergie die Femke en ik ervoor hebben. Daarentegen krijgt Femke geen (dik)sapjes als vervanger maar krijgt ze alleen water of lauwe kruidenthee.

Voedingscentrum wil alleen nog water en melk op scholen

Het voedingscentrum zou willen dat de trend van het kinderdagverblijf ook wordt doorgevoerd op scholen. Op het kinderdagverblijf krijgen kinderen alleen water of melk aangeboden. Zodra kinderen naar school gaan is dat voorbij. Ouders mogen pakjes meegeven, waarbij chocomelk, fristi of ander suikerrijke drankjes zoals Wicky geen uitzondering zijn. Eerder schreef ik al over de hoeveelheid suikers in limonade.

Wist je dat een pakje drinken gemiddeld 16,4 gram suiker bevat? Dat staat gelijk aan 4 suikerklontjes. Sommige pakjes bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola, wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes!

School in Dordrecht gaat voor gezond!

Een school in Dordrecht vond dat dit anders moest. De directeur, Mark van der Sluijs, zag dat er in de wijk waar de school staat maar liefst 1 op de 3 kinderen overgewicht heeft. Hier moest iets aan gedaan worden. Kinderen krijgen ’s ochtends al fruit met melk, het zou zonde zijn om dit tussen de middag niet door te voeren.

Verbod op frisdrank!

Het voedingscentrum hoopt dat scholen over zullen gaan op een verbod. In Nederland hebben we zo’n 6700 basisscholen, slechts 94 scholen hebben een frisdrankverbod. Het Voedingscentrum geeft scholen met een frisdrankverbod het certificaat “Gezonde School”.

Wat zou jij doen?

Zou jij ook de voorkeur geven aan een school die frisdrank verbied of zou je om die reden opzoek gaan naar een andere school? Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie.

 

 

 

4 Reacties op “Certificaat “Gezonde school” – Frisdrankverbod!

  1. Zeker: goed plan om frisdranken te verbieden op scholen! Het is echt een gewenning, al die suikers. Drink nu zelf ook al een hele tijd geen frisdrank en sap meer en merk echt het verschil. Na een tijd kreeg ik er ook minder trek in. En bij mijn oudste dochter (9 jaar) merk ik het altijd rond Halloween: dan is er snoep in huis en na een paar dagen regelmatig een snoepje, gaat ze er dan ineens om vragen. Terwijl ze de rest van het jaar er niet aan denkt. Ik ben er niet enorm strak in, maar koop zelf vrijwel nooit snoep. En dat werkt prima.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s