Van Co-sleeper naar ledikant

Een Co-wat? Vroegen sommige mensen mij. Een Co-Sleeper was voor ons heel normaal en vanzelfsprekend, maar veel mensen weten nog niet van het bestaan af. 

Femke is inmiddels al weer ruim 8 maanden en slaapt heerlijk in haar eigen bedje, maar dat is niet vanaf het begin af aan zo geweest. 

Een Co-sleeper 

Vanaf de geboorte heeft Femke naast mij in de Co-sleeper gelegen. Lekker dicht bij mama en ook nog eens super praktisch met borstvoeding. Een Co-sleeper staat namelijk aan je bed vast, waardoor je je baby makkelijk kunt pakken om bij je te nemen. Op deze manier kun je dus heel makkelijk en veilig samen slapen. 

samen slapen co sleeper

De Co-sleeper aan ons bed vast.

  
Waarom een Co-sleeper?

Een Co-sleeper heeft naar onze mening veel voordelen. Veel baby’tjes slapen in een wiegje op de kamer, maar dan moet je toch altijd nog je bed uit om bij je kindje te kijken. Aangezien we een vrij hoog bed hebben moesten we een Co-sleeper hebben die ook op een vrij hoge stand kom staan, we kozen voor de Chicco next to me. Daarbij is het ook handig dat het bedje ook aan beide zijde dicht kan en eventueel los van het bed kan staan, zo kan de baby ook overdag veilig slapen. Het bedje kan ook ingeklapt worden, waardoor het ook als soort van campingbedje gebruikt zou kunnen worden. De Co-sleeper kon ook nog eens in een schuine stand staan, zodat het hoofdje hoger ligt. Dit was echt ideaal omdat Femke erg last heeft gehad van verborgen reflux. 

In veel andere culturen wordt al eeuwen lang samen geslapen. Het is iets Westers om je kind vanaf dag 1 op zijn eigen kamertje te laten slapen. Je hebt je kindje 9 maanden lang in je buik gedragen en zou het dan opeens weg leggen. Samen slapen is goed voor de binding en het aanleren van een slaapritme, daarnaast verkleint het ook nog eens de kans op wiegendood. 

Femke slapen co sleeper

Femke overdag in de co-sleeper

 

Afbouwen

Toen Femke groter werd en de Co-sleeper aan de kleine kant raakte zijn we begonnen met afbouwen. Femke was ongeveer 4 maanden oud en sliep overdag al soms in haar “grote” bed op haar eigen kamertje. Ook begon ze ’s nachts meer geluidjes te maken, waardoor ik zelf minder goed sliep. 

We hebben de Co-sleeper toen los gezet van het bed en iets bij mij vandaan gezet. Dit ging best goed en zo schoven er de Co-sleeper steeds iets veder van ons bed vandaan. 

In naar eigen bedje

Toen Femke zo’n 5 maanden was is ze in haar eigen bedje gaan slapen. In het begin was dit best even wennen, ook voor mij. Nu moest ik echt uit bed en naar Femkes kamer toe als zij ’s nachts wilde drinken. Een stuk onpraktischer, maar vooruit. Vaak nam ik Femke na de eerste nachtvoeding bij me in bed, maar ik merkte al snel dat ik daardoor minder goed sliep en een verkeerde houding aannam. 

 

slapen in een ledikant

Femke in haar eigen bedje.

 
Nu Femke ruim 8 maanden is slaapt zij eigenlijk de hele nacht in haar eigen bedje. Als ze wakker wordt troosten we haar en als ze trek heeft krijgt ze nog een flesje of drinkt ze bij mij. Daarna gaat ze weer terug gaat bedje in en slaapt ze verder. ‘S ochtend vroeg nemen we haar altijd nog even lekker tussen in. Even lekker kroelen met elkaar en genieten we van deze mooie momenten. 

Slapen jullie samen?

Ik ben heel benieuwd of jullie samen slapen. Hebben jullie ook een Co-sleeper of wiegje gehad of lag jullie kindje vanaf de eerste dag al op zijn eigen kamertje? Misschien is jullie kindje al ouder, maar slapen jullie nog steeds samen? Ik ben heel benieuwd. Alles is goed, wanneer dit voor jullie ook goed voelt. Dit bericht is niet bedoeld om te oordelen, maar om onze ervaring met jullie te delen.  Ik ben benieuwd naar jullie reacties! 

11 Reacties op “Van Co-sleeper naar ledikant

 1. Hallo, mijn kids hebben bij ons de eerste 3 maanden in onze slaapkamer geslapen en af en toe ook bij ons in bed. Ik vind dat je moet doen wat goed voelt en zn Co-slaper lijkt me geweldig. Zeker ook fijn voor als je borstvoeding geeft, je kan het kind makkelijk naar je toe schuiven.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik was heel blij toen mijn zoontje na twee weken op zijn eigen kamertje sliep. Ik word wakker van elk geluid, wat betekende dat ik bijna de hele nacht wakker was. Vind het een leuk idee zo’n cosleeper, maar voor mij is het niet weggelegd!

  Liked by 1 persoon

  • Hi Yvonne, wat vervelend dat je er zelf niet door kon slapen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want je hebt je slaap juist zo kort na de bevallig hard nodig. Fijn dat hij daarna op zijn eigen kamertje is gaan slapen.

   Like

 3. Ook hier slapen we al samen sinds dag1. Eerst in een cosleeper en toen ze 6 maanden was bij ons in bed. Wij hebben een extra groot bed +- 2.80 meter breed. Die met een kant tegen de muur staat.
  We slapen nu al 13 maanden samen en ook krijgt ze nog steeds nachtvoedingen (bv) ideaal. Ik slaap slechter als zij niet bij me ligt. En we gaan er voorlopig nog lekker mee door het gaat allemaal al hard genoeg.

  Like

 4. Beetje late reactie, maar toch… Stella slaapt nu sinds twee dagen in haar eigen kamertje, ze is nu bijna vijf maanden. Wel wennen hoor, misschien niet voor haar, maar wel voor mij ;-). Ze sliep nog steeds in haar wiegje, maar daar groeit ze bijna uit. Overdag sliep ze al wel een tijdje in haar ledikantje in haar eigen kamertje. Het was fijn zo bij elkaar slapen, maar het is denk ik ook wel goed dat Stella nu leert in haar eigen kamertje te slapen, omdat het dan straks bij de opvang (gaat ze naartoe vanaf juni) een minder grote overstap is.

  Liked by 1 persoon

 5. Pingback: Hoera! MoedersNatuurlijk bestaat 1 jaar! | MoedersNatuurlijk·

 6. Pingback: De co-sleeper kan weer van zolder | MoedersNatuurlijk·

 7. Pingback: Mommy Tag - video·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s