Wat geef jij je kind te drinken?

Het is belangrijk om voldoende te drinken. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Maar wat geef jij je kind te drinken? Wij kiezen er nu al bewust voor om Femke naast melk (borstvoeding en flesvoeding) water aan te bieden, diksap komt er hier niet in. Laat staat al die andere zoete drankjes.

Pakjes drinken bevatten bijna net zoveel suiker als cola, of soms zelfs meer! 

Onlangs deed Foodwatch onderzoek naar de 194 pakjes drinken die in de schappen liggen bij de vijf grootste supermarkten van Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus). Het resultaat is schrikbarend! Het gemiddelde komt namelijk op 16,2 gram suiker per pakje, wat gelijk staat aan vier suikerklontjes. Dan te bedenken dat een zelfde hoeveelheid cola vijf suikerklontjes bevat. Maar, zelfs een kwart van de drinkpakjes bevat nog meer suiker dan een glas cola. Je gaat pas echt goed de fout in met de pakjes drinkyoghurt, die pakjes bevatten méér dan zes suikerklontjes.

Pakjes moeten een uitzondering zijn

Af en toe een pakje drinken kan geen kwaad. Maar er zijn kinderen die meerdere pakjes per dag drinken. In de ochtend pauze, in de middagpauze, maar ook wanneer ze thuis komen uit school en ’s avonds ook nog. Dat tikt natuurlijk aardig aan.

Top 5 pakjes drinken met de meeste suikers

 1. Drinkyoghurt diverse smaken en merken, 6,5 suikerklontje per 200 ml
 2. AH choc drink, halfvol en AH choc romig, 6 suikerklontjes per 200 ml
 3. Robinsons Fruitshoot, aardbei en framboos, 6 suikerklontjes per 200 ml
 4. Jumbo chocomelk, halfvol of volle chocomelk, 6 suikerklontjes per 200 ml
 5. Yogo yogo, aardbei of perzik, 5,9 suikerklontjes per 200 ml

Overgewicht en tandcariës

Al die suikers zorgen voor een verhoogde kans op overgewicht, maar ook op tandcariës. Kinderen wennen ook snel aan zoetigheid en zullen ernaar blijven verlangen. Probeer het daarom zoveel mogelijk te beperken. De opmerking, “suiker hebben ze ook nodig” is deels waar, maar suikers zitten ook in fruit en andere dingen die ze te eten krijgen. Pakjes drinken zijn dus absoluut niet nodig!

Wat drinkt jouw kind?

Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie meegeven naar school en wat jullie kinderen meestal drinken wanneer ze thuis zijn. Geven jullie ook wel eens pakjes of kiezen jullie er ook bewust voor om water te geven?

5 Reacties op “Wat geef jij je kind te drinken?

 1. Ik heb er bewust voor gekozen mijn kindjes water te geven. Al vanaf dat ze baby zijn. Zodra ze 1 jaar werden, mochten ze normale melk af en toe en dat is nu ook max. 1 keer per dag. Verder is het eigenlijk altijd water, tenzij ze bij oma zijn. Best vervelend, want ik geef tachtig keer aan dat 1 pakje zoetigheid genoeg is, maar oma geeft ze rustig drie fruitshoots na elkaar en dat zou ik zelf dus nooit doen. Ik geef water, omdat dat de enige echte dorstlesser is, het geen suiker bevat en dus beter is voor de tandjes en meer en het is handig dat ze het altijd zelf kunnen pakken en overal kunnen krijgen 🙂

  Like

 2. In het begin ook altijd water naast de borst en flesvoeding. Nu drinkt ze ook roosvicee en dezelfde sap die wij ook drinken. Water vind ze gelukkig meestal het lekkerste.

  Liked by 1 persoon

 3. Mijn kids drinken water of thee met veel koud water erbij. Als we in een restaurant zitten mogen ze één chocomel. En soms op bezoek krijgen ze wat anders, maar mijn voorkeur heeft gewoon water. Helaas gaan de meeste mensen pakjes als standaard zien en is water een uitzondering. Op school krijgen ze gelukkig enkel water en tussen de middag is er melk en karnemelk.

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Certificaat “Gezonde school” – Frisdrankverbod! | moedersnatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s