Die rot reflux! 

Twee weken voordat mijn verlof afliep zat ik met mijn handen in het haar. Ik wist het echt niet meer! Femke bleef huilen, wilde overdag helemaal niet slapen, maar alleen nog maar gedragen worden of bij mij aan de borst drinken. Ik was dood op, maar wist ik veel! Een baby krijgen is niet niets en natuurlijk is het vermoeiend. Totdat ik las over verborgen reflux. Femke spuugde niet, vandaar dat  we niet eerder aan reflux hadden gedacht. Uit voorzorg hadden we wel haar co sleeper schuin gezet. Liggen wilde ze anders niet, en begon dan te huilen, en uiteindelijk liep ik zo bijna de hele dag met haar op m’n arm. Zo kon ik haar toch na mijn verlof niet bij mijn moeder brengen, laat staan naar het kinderdagverblijf. Ik was echt ten einde raad. 

Tot die vrijdagochtend dat mijn moeder bij me was. Ik had al een afspraak staan bij de huisarts, maar dat was pas op maandag. Toen mijn moeder (als ervaren moeder van twee, inmiddels volwassen, kinderen) zag dat het echt geen normaal gedrag was wat Femke vertoonde, belde ik nogmaals met de huisarts. Ik gaf aan dat Femke bleef huilen en eigenlijk ontroostbaar was. Ik mocht gelukkig direct langskomen. Wat was dat fijn, we hoefde in ieder geval niet het hele weekend te wachten! Ik sprak mijn vermoede over verborgen reflux uit en had een prettig gesprek met de huisarts. 

Wat is reflux? 

Reflux is dus het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

Er zijn twee vormen van reflux:

 • Gewone reflux. Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.
 • Verborgen reflux. Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

Bron: Maag, Lever, Darm Stichting. 

Ze vroeg of haar bedje al schuin stond, we haar rechtop hielden na het voeden en zo stelde ze nog een aantal vragen. Ze begreep gelukkig uit mijn verhaal dat we echt al het nodige hadden geprobeerd, maar dat tot nu toe niets geholpen had. 

In overleg met de huisarts begonnen we diezelfde dag nog met medicijnen. Jeetje, wat een verademing was dat. Zowel voo Femke als voor ons! De medicijnen deden gelukkig binnen enkele dagen goed zijn werk en we kregen een veel relaxter kind. 

Nu Femke gaat rollen en goed verkouden is neemt het spugen helaas weer toe. Femke krijgt uitsluitend borstvoeding en eerder had ik gelezen dat koemelk reflux kan verergeren. De reflux is namelijk niet meer zo verborgen als een aantal maanden terug, waardoor we ook zien wanneer het slechter gaat. Maar goed, als koemelk het kan verergeren schrappen we dat uiteraard. Ik eet vanwegen mijn glutenintolerantie al volledig glutenvrij, dus koemelk vrij kan er dan ook nog wel bij. 

We zijn inmiddels ruim 2 weken verder, maar helaas merk ik nog geen verschil. De huisarts heeft geadviseerd het minimaal 4 weken vol te houden, dus dat doe ik dan ook. Ik hou jullie op de hoogte!

Hopelijk gaat de reflux snel over. Bij het ene kind is dit met 5 maanden, bij de ander kan het wel tot een jaar of zelfs langer duren. Tot die tijd zal ik Femke lekker veel blijven dragen in de doek, want dat vind ze toch wel erg fijn!   

 Hebben jullie met reflux te maken gehad? Hoe zijn jullie daar mee omgegaan? Tips zij natuurlijk altijd welkom!

Welke symptomen had Femke en hoe zou je reflux kunnen herkennen;

 • Veel slikken of spugen
 • vaak de hik
 • zurig ruiken uit de mond
 • Weigeren te drinken, kort drinken of juist continue willen drinken. Femke wilde net liefst de hele dag aan de borst drinken. 
 • Onrustig drinken, gretig beginnen en weer afhaken
 • Hoesten, rochelen, hees klinken, kwijlen
 • Niet of nauwelijks in slaap kunnen komen

Reflux wordt helaas nog vaak onderschat. Rust en regelmaat is voor alle baby’s belangrijk, maar extra belangrijk voor reflux baby’s. De klachten zijn dan iets milder. 

Wat kun je verder doen?

 • Neem ten alle tijden contact op met je huisarts. 
 • Zet het bedje goed schuin
 • Leg ook het verschoonkussen schuin, de beentjes omhoog doen bij het verschonen kan er al voor zorgen dat je baby moet spugen
 • Voed vaker, kleinere hoeveelheden
 • Wacht na het voeden minimaal een halfuur met het wegleggen en houdt je baby tot die tijd recht op
 • ‘S nachts kan het helpen om liggend te voeden (bij borstvoeding). 

Een Reactie op “Die rot reflux! 

 1. Pingback: Huilbaby? Nee, ons kindje heeft een allergie! | MoedersNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s