Borstvoeding blijft soms zwaar

Eerder schreef ik een blog over borstvoeding, borstvoeding, best even doorzetten.

Nu Femke 4 maanden is en ik nog steeds borstvoeding geef, wil ik toch met jullie delen dat het soms nog steeds zwaar is. Niet om iemand af te schrikken, maar omdat ik het fijn had gevonden als anderen mij het ook hadden verteld. Er lijkt namelijk wel een taboe op te heersen. Prachtige foto’s van borstvoedende moeders, alsof het niets is. 

Je lichaam werkt iedere dag weer hard om de melk aan te maken. Het schijnt zelfs dat je er zo’n 500 kcal per dag mee verbrand! Dat klinkt iedere vrouw als muziek in de oren, maar de andere kant van het verhaal is dus wel dat je altijd vrij laag in je energie zit. 

Daarnaast is mijn verlof al weer even voorbij, wat inhoud dat ik op het werk moet kolven. Er is een ruimte, zeker niet de mooiste, maar er is een ruimte en ik krijg de tijd om 3x per dag van mijn plek te zijn.  

De kolfkamer op kantoor, voorzien van koelkast, fontijntje en bureaustoel.

 
Maar zit je net lekker in je werk, dan is het tijd om te kolven. Niet kolven is geen optie, want dan zou Femke geen eten hebben op de dagen dat ik werk, plus dat ik dan ook op springen sta! 

Wanneer je thuis komt en je eigenlijk ook wel eens neer zou willen ploffen heeft de kleine meid de borst gemist en wil niets liever dan bij mams drinken. En echt waar, ik geniet ook volop van deze mooie momenten en moet er ook nog niet aan denken dat ik deze momenten zou moeten missen, maar zwaar is het zeker wel. 

En dan de gebroken nachten! Soms wel ieder uur, maar soms ook maar 2x per nacht. Wat klinkt het dan aantrekkelijk als ik moeders hoor zeggen “Het laatste flesjes rond 20.00 uur en dan slaapt hij of zij de hele nacht door”. Geweldig! Voor papa en mama, want voor baby’s schijnt doorslapen namelijk helemaal niet zo goed te zijn. 

Maar dan, als je er echt doorheen zit en die kleine haar aller liefste lachje geeft, dan smelt ik als moeder en vergeet ik even hoe zwaar het is.  

Even lekker kroelen na het eten.

 Borstvoeding is de allerbeste voeding voor baby’s, dit staat niet voor niets vermeld op alle sites van flesvoeding en wordt ook geadviseerd door de World Health Organisation en door Unicef. Daarom zet ik door! 

Ik ben absoluut niet anti flesvoeding, iedere moeder moet doen waar zij zich prettig bij voelt. Laat daar alsjeblieft geen discussie over ontstaan, want dat is niet de opzet achter mijn blog. 

Soms is het ook enorm plannen. Zo hebben we volgende week een diner van Edwins werk. Mij ouders zijn zo lief om bij ons op Femke te komen passen..kan ze fijn in haar eigen bedje (lees cosleeper) slapen. Maar er moet voor die avond genoeg melk afgekolfd zijn…en ik moet daar op locatie kunnen kolven…

Ik wil alle moeders die borstvoeding geven een hart onder de riem steken! Power to All the mama’s, want wat een helden zijn we dat we dit toch iedere dag weer volhouden. 

Ook ben ik enorm blij met de Facebook groep VBN, hier kunnen alle moeders keer op keer terecht met hun vragen en geven andere moeders en lactatiekundige elkaar advies. Iedereen is lief voor elkaar en steunt elkaar! Ging het overal maar zo! 

PS Nog maar niet te spreken over borstontstekingen, spruw en andere borstvoedingskwaaltjes…We gaan door, dat telt! 

Hoe ervaren jullie de borstvoeding? Zitten jullie er ook wel eens doorheen of loopt het altijd op rolletjes? 

9 Reacties op “Borstvoeding blijft soms zwaar

 1. Ik had tot afgelopen tijd overproductie en voelde ik mij geweldig. Ellie slaapt nachtje door, dus ik had nergens last van. Ik merk dat mijn lichaam (en Ellie) nu meer moeite moeten doen om melk te maken en ik ben afgelopen weken ZOOOO moe. Het is inderdaad hard werken en plannen.

  Liked by 1 persoon

 2. Heel herkenbaar! Ik zou niets liever willen en ben dankbaar dat het kan, maar soms race ik naar huis om op tijd te zijn om bv te geven, ben net te laat en heeft hij (6mnd) de fles al gehad, en wil ik niets liever dan bijkomen van een dag werken – in plaats van dan de kolfspullen weer te pakken, af te wassen en aan te koppelen (zo voelt het tenminste). Of een avondje weg en snel een wijntje drinken voor acht uur en de rest alcoholvrij zodat ik daarna weer bv kan geven. Of willen dat je man een keer het flesje ’s nachts kan doen zodat je een nachtje door kan slapen. Of..of..of.. En toch, die momenten dat ik dan ‘live’ voed, daar geniet ik elke dag en elke keer opnieuw van. Het is zo dankbaar. Het was de vier maanden hel van de spruw, verstoppingen, pijn, overproductie, onderproductie, D-TSR, 24/7 om de 2,5 uur kolven, vermoeidheid en alles wat er meer bij komt, voor mij meer, en meer dan waard. (L)
  Tegen alle vrouwen die erover nadenken: doe wat voor jou klopt; borst en fles zijn allebei goed, als je er zelf maar bij kan ontspannen. Maar mocht je het graag willen: hold on, want je krijgt er iets waanzinnig moois voor terug. Ik had het niet willen missen!

  Liked by 1 persoon

 3. Ben trots op je 🙂 had ook al gereageerd op je eerdere artikel over bv en herken het zo helemaal. Gewoon doorzetten maar bovenal doe datgene waar je je goed bij voelt.

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Alweer zwanger? | MoedersNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s