Borstvoedende moeder weg gestuurd! 

Als borstvoedende moeder volg ik op Facebook een aantal groepen waar andere moeders hun ervaringen delen. Tot mijn grote verbazing las ik vanochtend het bericht dat er gisteren een moeder in Eindhoven meerdere malen is weg gestuurd toen zij haar drie maanden oude baby wilde voeden.

Saar Bloemers, ook lid van de borstvoedingsgroep op Facebook schreef daarop het volgende bericht. Helaas was het niet mogelijk om het bericht te delen, waardoor ik met haar toestemming nu het bericht op mijn blog deel. Hopelijk kunnen we op deze manier meer begrip creeëren.

Het bericht van Saar op Facebook

Lieve Facebookvrienden, dit wordt een wat langer stuk en ik hoop dat je de moeite wilt nemen om dit te lezen. Ook al heb je er zelf niks mee te maken, je kan voor iemand een verschil maken als je er toevallig wel eens bij uit komt of er mee te maken krijgt…


Aangezien Facebook de “fijne” gewoonte heeft om berichten die je “liked” op de startpagina van je facebookvrienden weer te geven zullen jullie wel door hebben dat ik geïnteresseerd ben in het onderwerp borstvoeding.En ik ben niet alleen geïnteresseerd; over twee weken geef ik alweer een jaar borstvoeding aan onze kleine meid. Nog steeds? Ja nog steeds! Dit is iets waar ik eigenlijk best trots op ben maar waar je in Nederland vooral niet teveel over moet zeggen en soms zelfs al helemaal niet moet laten zien. 

Zojuist las ik het bericht wat ik bij mijn bericht deel en ik schrik hier echt van! In ons land wat zo tolerant en open zou zijn, wordt iets wat heel natuurlijk hoort te zijn omgebogen naar iets wat gewoon niet kan. Ongelooflijk! Daarom wil ik er toch wat over kwijt om een misverstand uit de wereld te halen en om wat “awareness” te kweken onder mensen die niets met borstvoeding (te maken) hebben.

Origineel bericht van Melkpunt:

In Eindhoven is vandaag een vrouw op meerdere plekken weggestuurd met haar 3 maanden oude baby. De baby huilde van de honger, maar ze mocht nergens borstvoeding geven. Uiteindelijk kon ze terecht bij een snackbar.

Hoe kan dit nou? Zijn er echt zo veel plekken waar borstvoeding verboden is of had ze pech met wie er tegenover haar stond? Hoe dan ook, het is erg triest.

Een misverstand is namelijk dat omdat ik borstvoeding geef (ik zal het even bij mezelf houden) ik daardoor automatisch tegen kunstvoeding ben. Dat is niet zo! Ik ga er van uit dat iedere moeder doet wat zij denkt en voelt wat het beste is voor haar kind met de mogelijkheden die zij heeft. Dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby is geen mening, maar een feit. Daarmee zeg ik niet dat kunstvoeding slecht is of dat mama’s die hun kindje kunstvoeding geven niet het beste met hun kind voor hebben. Misschien lukt borstvoeding om wat voor reden dan ook niet (wat voor sommige moeders heel moeilijk is!), misschien wordt een moeder zelf doodongelukkig van het geven van borstvoeding. Dan moet je het vooral niet doen!! Kunstvoeding is niet slecht, kunstvoeding is ook goed, maar borstvoeding is wel beter.

Als ik iets geleerd heb het afgelopen jaar is dat je vooral dicht bij je gevoel moet blijven. We doen het allemaal anders, op verschillende manieren. Maar uiteindelijk hebben we allemaal maar één doel en die is wel gelijk. We willen het beste voor ons kind. En dat beste is gewoon voor iedereen weer anders!

Maar nu even over de moeders die wél borstvoeding geven. 

Borstvoeding is vooral in het begin moeilijk. Je loopt te klooien met goed aanhappen, de goede houding vinden en onzekerheden als “krijgt mijn kindje wel genoeg binnen”. Ook moeten veel mensen over de drempel heen om te voeden in het openbaar. Ik had dat ook. Het is fijn als je omgeving je dan steunt! 

Ik merk echter wel dat het in Nederland “niet normaal” is als je je kind langer voedt dan de verlofperiode. Je hoort dan ook veel vrouwen die na hun verlof stoppen en als ze al doorgaan dan stoppen er veel nadat hun kolfrecht afloopt (ja dat hebben we in Nederland, tot je kind 9 maanden is mag je 25% van je werktijd gebruiken om te kolven of naar je kindje te gaan om “live” te voeden, super toch!?).
Mijn kleine meid (al lijkt ze aan de borst ineens heel groot en dat zal inderdaad best een beetje gek uitzien;) ) doet het nog steeds goed op borstvoeding en ik ben van plan om dit nog een tijd te blijven geven. Ik krijg vaak de vraag “hoe lang ga je nog door?”. Mijn bij-de-hand antwoord is dan “ik verwacht dat we wel gestopt zijn als ze naar de middelbare school gaat”. Het echte antwoord is namelijk dat ik het niet weet. Het voelt nog steeds goed voor mij, ze wil nog steeds bij me drinken en zo lang we beiden er tevreden mee zijn, gaan we door. Het zou mooi zijn als we de WHO norm van 2 jaar halen. Tot twee jaar draagt borstvoeding aantoonbaar bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van je kindje.

In Nederland is borstvoeding geaccepteerd maar wel zo lang anderen er geen “last” van hebben of er mogelijk aanstoot aan zouden kunnen nemen. Er lijkt toch nog een beetje (of zal ik dat beetje maar weg laten) een taboe op te zitten waardoor moeders die wel borstvoeding geven zich verstoppen of zelfs stoppen, zo jammer!

Toen ik nog niet in het wereldje van borstvoeden zat was het voor mij een “ver van mijn bed show”. Ik vond het wel interessant om te zien, maar ik zag het nooit. Daar ben ik me nu pas bewust van en nu ik zelf borstvoeding geef snap ik het wel. Het liefst zou ik er vrijer mee omgaan, zou ik willen dat het meer geaccepteerd is in plaats van iets vreemds en zou ik het liefst gewoon voeden als ze honger heeft, ongeachte de plek waar ik ben en me niet ongemakkelijk of opgelaten voelen. Borstvoeding geven in het openbaar blijft een drempel.

Mag ik jou, nu je alles toch al gelezen hebt, om een gunst vragen? Mocht je een moeder zien die in het openbaar borstvoeding geeft, sta er dan bij stil dat ze bezig is haar kind het beste te geven en dat met iets wat in onze maatschappij nog steeds niet volledig geaccepteerd is in het openbaar. Ze doet dit omdat haar kindje honger heeft (en om geen enkele andere reden dan dat!!) en ze zich niet op een toilet zou hoeven verstoppen of thuis moeten blijven als een kluizenaar.Als je er moeite mee hebt wil je dan toch gewoon respectvol blijven, je hoofd wegdraaien en denken aan wat ik zojuist zei? Mocht je er minder of geen moeite mee hebben, dan weet ik zeker dat ze het fijn vindt als je gewoon even lacht, knipoogt of een duim opsteekt. 

Geloof me als ik zeg dat het heel fijn is om die kleine steuntjes in de rug te krijgen, die kun je niet te veel krijgen!!

Saar, bedankt dat ik dit stuk op mijn blog mocht publiceren. Hopelijk bereiken we op deze manier een grote groep mensen!  

Hier ben ik zelf ons kleine meisje aan het voeden in de Hema.

2 Reacties op “Borstvoedende moeder weg gestuurd! 

  1. Pingback: Europarlementariërs zetten zich in voor borstvoeding  | moedersnatuurlijk·

  2. Heel mooi gesproken! Het klopt dat veel mensen een mening hebben en dat lang voeden vreemd en raar wordt gevonden. Ik voed mijn zoontje van 3 jaar en mijn dochtertje van 1 jaar ook nog allebei! We genieten samen van ons knusse momentjes. Helaas moet ik mij ook vaak verdedigen!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s