Borstvoeding…was echt even doorzetten 

Voordat Femke geboren werd had ik me al voorgenomen om borstvoeding te gaan geven. Ik las boeken, blogs en bezocht een infoavond. Dit zou ik wel “even” doen.

Misschien wat naïf, maar ik dacht echt dat het een eitje zou zijn. De natuur heef alles immers zo goed geregeld..Niet helemaal dus! 

Het eerste uur na de geboorte lag Femke fijn bij me en wilde we haar de tijd geven om naar de borst de kruipen. Na een uur hebben we haar geholpen en bij de borst gelegd, ze hapte aan! Wat een bijzonder moment om na al die maanden je kleine meisje aan de borst te hebben.


In de dagen die volgende en we thuis waren, hielp de kraamhulp bij het aanleggen. Nadat we na twee dagen een andere kraamhulp kregen, in verband met de vakantieperiode, merkte zij op dat de borstvoeding niet helemaal goed ging. Ze schrok van mijn kapotte tepels en vroeg zich af of ik door al deze pijn heen toch nog kon voeden. Natuurlijk! Dit wilde ik zo graag, dus opgeven was geen optie. 

Omdat ze Femke een smakkend en tikkend geluid hoorde maken tijdens het voeden bekeek ze haar mondje. De kraamhulp had het vermoedde dat Femke haar tong- en lipriempje te kort waren. Op haar advies lieten we een Lactatiekundige komen, en ja hoor zij bevestigde wat de kraamhulp al dacht. De volgende ochtend belde ik de huisarts voor een verwijsbrief en de volgende dag konden we terecht bij de KNO arts in het Ikazia (hier schijnen ook de beste KNO artsen te werken!).

De KNO arts vroeg ons naar de problemen en bekeek toen Femke haar mondje. Inderdaad, veel te strak, zei hij. Hij legde uit wat de bedoeling was, en zei;  Het is knip – knip en het gaat zo snel als ik het nu zeg.

Vooruit dan maar, de schaar er in! En inderdaad na een klein kikje van Femke was het gepiept. We kregen na de knip een eigen ruimte waar ik haar kon voeden. Wat fijn dat de borst op zo’n moment ook troost biedt.

Mijn borsten genazen gelukkig snel en door het klieven (zoals ze het knippen van het tongriempje noemen) dronk Femke gelijk stukken beter.

Tussendoor kreeg de kleine nog spruw en deden mijn borsten erg zeer. Ook daar was gelukkig een oplossing voor! Een kuurtje voor Femke en zalf voor mijn borsten.

Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet, want ik geniet nu van ieder moment dat ze bij me aan de borst ligt. Zeker na het weegmoment op het consultatiebureau was ik zo trots. Femke doet het super op mijn melk!

Soms blijft het pittig en is er echt doorzettingsvermogen nodig om dit vol te houden. Wanneer ik zelf moe ben en net eventjes onderuit wil, wil de kleine meid nog net even een slokje bij mama drinken. Of wanneer ik net op het punt sta een boodschap te halen, ’s nachts eindelijk in slaap gevallen ben of op een ander moment dat ik haar niet verwacht…

Gelukkig hebben we een fijne kolf in huis, waardoor papa haar af en toe ook een flesje kan geven. Hier zal ik later nog over schrijven.

Hoe hebben jullie de borstvoedingsperiode ervaren? Hadden jullie ook tegenslagen of verliep het juist wel soepel? Voeden jullie ook op verzoek en hoe zit het met het ritme van jullie kleine?

10 Reacties op “Borstvoeding…was echt even doorzetten 

 1. Bij mij ging de borstvoeding gelukkig heel makkelijk, maar Arwen heeft ook spruw gekregen. Een reuze uitkomst, zeker in de nacht; Arwen deed ik bij mij in bed en ik “hing” erboven, na 15 minuutjes wisselen van kant en klaar was Kaat!
  Alleen het doorlekken, die stomme “verbandjes” die je zo door je bh heen kon zien; verschrikkelijk was dat.
  Tipje van een oude moeder; bouw heel heel heel langzaam af (niet het schema van het consultatiebureau), anders krijg je “lege theezakjes”!!!

  Liked by 1 persoon

  • Hi Kaat,
   Wat leuk dat je reageert op m’n blog! Ik weet nog dat jij als kersverse moeder met kleine Arwen naar Turkije ging. Wat dapper van je toen zeg! Dank je voor je tip! Voorlopig stoppen we nog niet, maar zal hem zeker goed onthouden 🙂 want op lege theezakjes zit niemand te wachten…

   Like

 2. Wat goed dat je hebt doorgezet! Het is het strijden echt waard 🙂 Hier ook kapotte tepels, borstontsteking en oplossing: tongriem klieven! Resultaat: 2 jaar gevoed, trots! Nu gestopt, maar mis het wel .. liefs!

  Liked by 1 persoon

 3. Wat fijn dat het nu zo goed gaat. Lekker door blijven gaan hoor.

  Ik heb 13 maanden gevoed. Dit geen eigenlijk zonder veel problemen. Wel een keer spruw, maar dat ging met gentiaam violet goed weg. Rond 4 maanden een flinke borstvoedingsdip gehad, maar die ook weer te boven gekomen. Na 13 maanden stopte ze er helaas zelf mee. Vanaf een maand of vijf ben ik trouwens wat meer op schema gaan voeden en dat vond ik zelf erg fijn. Ging toen ook prima! Je hebt al een mooi begin gemaakt, ga zo door samen!

  Liked by 1 persoon

 4. Bij mij ging het ook niet van een leien dakje, met name door een te strakke tongriem. Ze kwam echter wel goed aan vanaf het begin, dus ze kreeg er genoeg uit! Maar het bleef zo vreselijke pijn doen, met name aan één kant. Eigenaardig genoeg is nooit iets kapot geweest (kloven, blaren of wat dan ook), ook al zei de lactatiekundige dat hij nog niet zo vaak zo’n strakke tongriem had gezien. De eerste keer is het niet ver genoeg gekliefd, dus moesten we voor een tweede keer, dit keer bij een KNO-arts in Drachten. Daar werd het wel helemaal goed gedaan, gelukkig. Helaas heeft het nog tot een week of 12 geduurd totdat ik echt kon zeggen dat ik begon te genieten van de borstvoeding. Het is dat ik dus verder geen kloven of iets dergelijks had gehad, anders was ik waarschijnlijk al gestopt. Maar iets in me zei telkens: “nee, je moet nog even volhouden, het wordt écht beter!” Dus we bleven oefenen totdat onze dochter steeds beter haar tong leerde gebruiken en gewoon ook groter werd en groter aan kon happen daardoor. Ik ben onwijs blij dat ik heb doorgezet en naar mijn intuitie ben blijven luisteren. Ik voed nu bijna 8 maanden en wat mij betreft houd ik voorlopig niet op. 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. Pingback: Borstvoeding blijft soms zwaar | moedersnatuurlijk·

 6. Pingback: Eerste hapje met 6 maanden  | moedersnatuurlijk·

 7. Pingback: Hoera! MoedersNatuurlijk bestaat 1 jaar! | MoedersNatuurlijk·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s