Dan toch maar een speentje

Poe, wat een zuigbehoefte heeft die kleine meid van ons.

Zelfs nadat ze heerlijk bij mij aan de borst heeft gedronken blijft ze onrustig en op haar handjes sabbelen. Omdat ik dagelijks kolf weet ik dat mijn melkproductie voldoende is en dat ze dus met een voeding ook voldoende binnen krijgt. Maar toch, zij houdt die zuigbehoefte.

Wij hadden ons voorgenomen geen speentje te geven, dat zou immers tepel/speen verwarring kunnen geven en de melkproductie zou terug kunnen lopen en ook niet onbelangrijk, ze moet ooit weer van die speen af.

Toch bleef ze soms momenten lang huilen en kregen we haar niet in slaap. Schone luier, trek, krampjes, huid op huid bij mama, lekker kroelen bij papa we gingen het lijstje af, maar niets hielp.

Bij het uitpakken van één van de gratis kraampaketten, inmiddels weken geleden, was ik een speentje tegen gekomen. Ik had hem zelfs weg willen doen, maar had hem toch bewaard. En nu, gaan we dan toch aan een speentje? Toen de kleine Femke na een voeding weer begon te huilen en ook niet meer aangelegd wilde worden een schone broek had en ook bij papa en mama niet stil te krijgen was kwam dat speentje tevoorschijn.

Natuurlijk weigerde de kleine meid eerst, want wat was dat voor vreemds? Geen tepel, maar een plastic tuitje…maar niet veel later lag ze er gretig op te sabbelen en, het belangrijkste, de kleine meid was stil!

Soms lijkt ze energie voor 10 te hebben en wil ze niet slapen, wat ook ons wakker houdt. Aan een oververmoeide papa en mama heeft onze meid ook niets, dus gebruikte we ’s avonds het speentje om haar in slaap te laten vallen, met succes. De kleine meid sliep tot 04.00 uur en papa en mama konden ook even bij tanken. Toen heerlijk aan de borst en weer verder slapen.

Geen tepel/speen verwarring dus bij onze meid en omdat ik haar nog steeds lekker vaak aanleg loopt ook mijn melkproductie niet terug.

De speen was in eerste instantie tegen onze principes in, maar het is ook een uitkomst. We leggen er ons dan toch maar bij neer.

Hoe gaan jullie hier mee om? Heeft jullie kleine ook zo’n zuigbehoefte en hoe kijken jullie aan tegen een speentje?

14 Reacties op “Dan toch maar een speentje

 1. hi Anna,

  Noah heeft ook altijd enorm veel zuigbehoefte gehad! Ik vond de spenen van nuby ideaal.. Die geven een beetje mee en lijken daardoor veel op de tepel van mama! En hier 7 maanden borstvoeding gegeven MET speen en genoeg melk voor een weeshuis! Op je moedergevoel af gaan dan zit het wel goed 😉
  Groetjes kim

  Like

  • Hi Kim, goed om te lezen! Femke is dus niet de enige die graag blijft sabbelen. Wat goed dat je 7 maanden borstvoeding hebt gegeven, ik hoop het ook lang te kunnen geven. Voorlopig melk zat! Ik zie op Facebook en Instagram vaak foto’s van Noah voorbij komen, wat een knap mannetje zeg, dat moet ook genieten zijn!

   Like

   • Ik dacht ik zie wel hoe het loopt.. Toen hij tandjes kreeg begon hij direct te bijten dat was een beetje jammer haha toen was ik er klaar mee!

    Cliché, maar ze worden evht ontzettend snel groot 😉

    Liked by 1 persoon

   • Aai, die tandjes…dat lijkt me ook niks! Maar 7 maanden, chapeau! Dat is al zo mooi!

    En inderdaad wat gaat het snel he! Als ik nu foto’s terugkijk van vlak na haar geboorte is ze nu alweer verandert. Gelukkig hebben alle fases iets moois!

    Like

 2. Wij waren in het begin ook niet van plan aan een speen te beginnen maar toen ons meisje met 6 weken in het ziekenhuis kwam te liggen ivm rs- virus eerst ons verteld dat een speen de kans op wiegendood verkleind dus we waren snel over. Maar ze kreeg hem alleen als ze ging slapen verder nooit. Met 2 jr en 3 maanden zijn we ermee gestopt. Zogenaamd bij oma laten liggen, ze accepteerde het gelijk 😊

  Liked by 1 persoon

  • Hi Ellen, wat naar dat ze zo klein al in het ziekenhuis kwam te liggen. Hopelijk is het allemaal goed afgelopen. Ik wist niet dat een speentje de kans op wiegendood verkleind, wat goed om te lezen! Zo leren alle moeders maar mooi weer van elkaar!

   Like

 3. Ik reageerde al even op je instagram berichtje. Hier was het ook het geval. Onze kraamhulp adviseerde ons, ondanks de berichten dat het soms niet handig is bij borstvoeding, gewoon met de speen te beginnen. Dat heeft zoveel rust gegeven en geen enkel probleem bij de borstvoeding!

  Ik zag dat ik op mijn blog inmiddels al heel veel over fopspenen heb geschreven 🙂 http://www.mamas-mind.nl//?s=speen

  Fijn dat het zo goed gaat!
  Groetjes Kim

  Liked by 1 persoon

 4. Wij hebben dat idee nu ook, wij willen geen tutje. Maar soms moet je gwn luisteren naar je moedergevoel. Als je baby het nodig heeft, heeft ze het nodig 🙂 Het moet als mama ng haalbaar zijn ook.

  Liked by 1 persoon

 5. Mayka had ook enorme zuigbehoefte. Ik was ook zeker niet van de speen. Maar toen we eenmaal merkte dat ze er rustiger door werd, was het voor ons ook een verademing.

  Eenmaal een speentje s nachts merkte we dat ze steeds wakker werd omdat hij eruit gevallen was. Zo’n 5 a 6 keer per nacht moesten we eruit. Dus hebben we het nu 9 maanden lang zonder speen inslapen gedaan of als ze ingeslapen was de speen eruit gehaald. Zo kon zij en wij doorslapen.

  Nu slaapt ze wel met speen. Ze pakt hem zelf als ze hem kwijt is.

  Dat afleren komt vanzelf wel. Overdag mag ze hem alleen als ze verdrietig is.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s